Tuomioja Lavrovin Suomen-vierailusta: Odotamme, että Venäjä toimii kuten sovittu

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan nyt on erityisen tärkeää keskustella siitä, miten kansainvälistä tilannetta olisi mahdollista purkaa.

politiikka
Erkki Tuomioja.
Erkki Tuomioja.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tuomioja sanoo tuovansa tapaamisessa Suomen näkemykset Ukrainan kriisistä Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tietoon, kuten tähänkin asti. Tuomiojan mukaan kyse on ennen kaikkea siitä, että Venäjän odotetaan toimivan siten kuin on sovittu useissa yhteyksissä, kuten Genevessä ja Etyjin tiekartassa.

– Jos kaikki pitävät tästä kiinni, kriisi voidaan ratkaista ja konflikti purkaa.

Tuomioja muistuttaa, että Ukrainassa on toimijoita, joita kukaan ei kontrolloi.

– On tärkeää, että osapuolet eivät tue aseellisen toiminnan jatkamista.

Lavrov saapuu Turkuun samoihin aikoihin, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Kultarannassa ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelutilaisuutta, jossa pohditaan Ukrainan kriisiä ja Venäjän kehitystä.

Kultarantaan kutsutut Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajat tapaavat sunnuntaina ja maanantaina. Lavrov vierailee Turussa maanantaina ja tiistaina. Hän tapaa tiistaina myös presidentti Niinistön.

Tuomiojan mukaan vierailu ja Kultarannan keskustelutilaisuus eivät liity toisiinsa.

– Ei, se on sattumaa että se on näille päiville toteutumassa, hän sanoo.

– Tämä on ollut pitkään vireillä. Meillä on yleensä kaksi kertaa vuodessa tapaaminen Moskovassa tai täällä.

Tuomioja on tavannut Lavrovin Ukrainan kriisin aikana jo useita kertoja. Viimeksi he tapasivat ministerikokouksessa muutama viikko sitten.