Irlannin katolinen kirkko määräsi nunnat auttamaan lasten joukkohaudan tutkinnassa

Tuamin arkkipiispan mukaan nyt on toimittava pikaisesti, vaikka tapahtumista on kulunut kauan.

Ulkomaat

Irlannin roomalaiskatolinen kirkko on määrännyt orpokotia ylläpitäneet nunnat avustamaan mahdollisessa tutkinnassa, joka koskee Galwayn piirikunnasta löytynyttä lähes 800 lapsen joukkohautaa. Irlannin hallitus harkitsee tutkinnan aloittamista.

Bon Secours -sisaret ylläpitivät orpokotia ja naimattomien äitien laitosta 1925–61. Paikallishistoroitsijan mukaan viemäritankista löytyneet 796 lapsivainajat olivat laitoksissa kuolleita.

Tuamin arkkipiispa sanoi torstaina, että hiippakunnassa ollaan oltu kauhistuneita asiasta.

– Voin vain yrittää ymmärtää sitä suurta tunteiden tuskaa, jota äidit kärsivät antaessaan vauvojaan adoptioon tai nähdessään vauvojen kuolevan. Heidän kokemansa tuska ja rikkinäisyys on meidän ymmärryskykymme ulkopuolella, sanoi arkkipiispa Michael Neary lausunnossaan.

Arkkipiispan mukaan asiassa on nyt toimittava pikaisesti, vaikka tapahtumista on kulunut kauan.

Bon Secours -sisaret eivät ole vieläkään kommentoineet asiaa.

Katolinen kirkko hoiti Irlannissa monia sosiaalipalveluita pitkälle 1900-luvun loppupuolelle saakka. Äiti-lapsi-koteihin lähetettiin synnyttämään kymmeniä tuhansia naimattomia naisia, muun muassa raiskauksen uhreja.

Naimattomat äidit ja heidän lapsensa nähtiin katolisessa Irlannissa häpeäpilkkuna, ja lapset olivat usein ongelma myös heidän isilleen – erityisesti papeille ja rikkaille naimissa oleville miehille.

Lähteet: Reuters