Haglund: Suomea uhkaa jääminen sivuun Nato-kokouksista

Puolustusministeri Carl Haglund pelkää, että Suomen suhteet sotilasliitto Natoon heikentyvät Afganistanin kriisinhallintaoperaation päättymisen jälkeen.

politiikka
Carl Haglund.
Puolustusministeri Carl Haglund.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomea uhkaa jääminen ulos Nato-maiden kokouksista, kun Afganistanin Isaf-operaatio päättyy tämän vuoden loppuun mennessä.

Tästä syystä Suomi ja Ruotsi ovat halunneet tiivistää poliittista yhteistyötä Naton kanssa. Se tarkoittaa, että yhteyksiä halutaan ylläpitää myös poliittisten päättäjien kesken, ei vain virkamiesten ja sotilaiden välillä.

– Naton piirissä käydään keskeisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia keskusteluja, jotka koskevat Eurooppaa ja sitä kautta myös Suomea, Haglund sanoo.

Haglund palasi torstaina Brysselistä Nato-maiden puolustusministerien kokouksesta. Suomi osallistui kokoukseen Naton johtaman Isaf-operaation jäsenenä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mielestä on Suomen kannalta perustellumpaa kiinnittää huomiota sotilaalliseen harjoitustoimintaan kuin poliittisen yhteistyön tiivistämiseen.

– Suomi on Naton kumppani, me emme ole Naton jäsen. Tässä täytyy pitää rajat selvinä, se on joko tai, Niinistö sanoo.

Lisätietoa kumppanimaiden osuudesta Naton toiminnassa odotetaan sotilasliiton huippukokouksessa syksyllä.