1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman suurimmasta maihinnoususta on kulunut 70 vuotta – veteraaneja kokoontuu Normandiaan

Pohjois-Ranskan rannikolla natsi-Saksan lopun alkua muistelevat tänään perjantaina veteraanien lisäksi myös maailmanjohtajat. Paikalla ovat niin Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Saksan liittokansleri Angela Merkel kuin Venäjän presidentti Vladimir Putinkin. Lähetys muistojuhlasta alkaa Yle Areenassa klo 15.30.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisjoukkoja nousemassa maihin Normandiassa.
Yhdysvaltalaisjoukkoja nousemassa maihin Normandiassa.AFP / Lehtikuva

Toisen maailmansodan ratkaisevasta käänteestä Normandian maihinnoususta on tänään perjantaina kulunut tasan 70 vuotta. Kesäkuun 6. päivänä 1944 noin 156 000 liittoutuneiden sotilasta nousi maihin rannikkokaistaleella Pohjois-Ranskassa. Maihinnousun tukena oli liittoutuneiden ilmavoimista yli 11 000 lentokonetta.

Vielä tänäkin päivänä Normandia pitää hallussaan maailman suurimman maihinnousun ennätystä.

Laskuvarjolla Normandiaan hypännyt 89-vuotias veteraani Ernest Stringer muistelee hetkeä jolloin hän hyppäsi pimeyteen.

– Pelkäsin kuollakseni. En tiennyt, mikä minua odottaisi. Hyppäsin sokkona. Ei sitä tiennyt, missä saksalaiset ovat, kuvailee tuntemuksiaan Stringer, joka oli maihinnousun aikaan vasta 19-vuotias.

Maihinnousun ensimmäisenä päivänä arvioidaan kuolleen noin 2 500 ja haavoittuneen noin 7 500 liittoutuneiden sotilasta. Arvio haavoittuneiden tai kaatuneiden saksalaisten määrästä on 4 000 – 9 000.

Ensimmäisen päivän loukkaantuneet tai kuolleet
Yle Uutisgrafiikka

– Kiitän Luojaani selviytymisestäni ja siitä, ettei uutta maailmansotaa ole tullut, Normandiaan tällä viikolla matkustanut 93-vuotias yhdysvaltalaisveteraani Clair Martin sanoo.

Hän nousi Omaha Beachille osana 29. jalkaväkidivisioonaa. Martin ei palaa Normandiaan nyt ensimmäistä kertaa, sillä hän on käynyt Omaha Beachillä kolme kertaa.

– Neljä kertaa, jos lasketaan mukaan se kerta, kun minua tulitettiin, Martin tokaisee.

– Kranaatti räjähti lähelläni ja menetin kenttämuonani. Sitten sain haavan käteeni piikkilankaesteestä. Muuten meni ihan hyvin, muistelee puolestaan 92-vuotias yhdysvaltalaisveteraani Curtis Outen, joka on Normandiassa nyt ensimmäistä kertaa maihinnousun jälkeen.

Normandia 6. kesäkuuta 1944 illalla
Yle Uutisgrafiikka

Ukraina tuo oman mausteensa Normandiaan

Natsi-Saksan lopun alkuna toimineen maihinnousun muistelu tuo Normandiaan niin toisen maailmansodan veteraaneja kuin maailmanjohtajiakin. Paikalle saapuvat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Saksan liittokansleri Angela Merkel, kuningatar Elisabet II ja tilaisuutta isännöivä Ranskan presidentti François Hollande.

Tämänhetkinen maailmantilanne tuo muistotapahtumaan oman mausteensa, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putinkin osallistuu muistojuhlaan. Normandiassa Putin kohtaa Venäjän toimia Ukrainassa arvostelleet poliitikot. Paikalla on myös Walesin prinssi Charles, joka vertasi taannoin Putinia Hitleriin.

Normandian maihinnousun tunnelmiin voi eläytyä Ylen Elävässä arkistossa. Muistojuhlaa voi puolestaan seurata Yle Areenassa klo 15.30 alkaen.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi