Laneissa saa mieluusti myös nukkua ja peseytyä

Urbanlan 7 kerää 400 nuorta Kokkolaan kolmeksi päiväksi. Vaikka vain verkkopelaamiseen tarvittavat tavarat ovat pakollisia, suosittelevat järjestäjät sekä nukkumista että pesulla käymistä. Uni jäänee silti useimmilla muutamaan tuntiin yössä.

Kokkolan urheilutalolla on lähes 400 pelipistettä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Verkkopelitapahtuma Urbanlan kerää Kokkolaan eri puolilta maata neljäsataa nuorta vajaaksi kolmeksi vuorokaudeksi. Tarkoitus on upota yhteiseen harrastukseen, pelaamiseen - muttei suinkaan nukkumatta, muistuttavat Kristian Polso ja Jarmo Alakotila järjestäjistä.

– Ei sellaista ihmistä vielä ole, joka pystyy tehokkaasti tämänkin jälkeen toimimaan, jos on hereillä koko ajan. Totta kai kannustetaan siihen, että käydään nukkumassa kunnolla, sanoo Polso.

Urheilutalolle onkin tehty hiljainen alue nukkumista varten. Ketään ei kuitenkaan nukuteta pakolla, vaan tulijat päättävät itse, milloin ja kauanko nukkuvat. Alakotila arvioi, että keskivertolanittaja pärjää 4-6 tunnin unilla.

– Kyllä siinä pakostakin vähän univajetta tulee, sanoo Alakotila.

Taitojen testaamiseen mahdollisuus kilpailuissa

Laneihin tulevalle pakollisia varusteita ovat tietokone, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet, verkkokaapelit ja jatkojohto. Vasta suositeltavien varusteiden listalta löytyvät eväät, pesuvälineet, deodorantti, ruuvimeisseli, makuupussi ja särkylääkkeet.

Suihkussakäyntiin kuitenkin kannustetaan, suorastaan rohkaistaan:

On sekä itselle että vieruskaverille paljon mukavampi, kun ei haise siltä, miltä voisi haista kolmen päivän paikallaan istumisen jälkeen...

Kristian Polso

– On sekä itselle että vieruskaverille paljon mukavampi, kun ei haise siltä, miltä voisi haista kolmen päivän paikallaan istumisen jälkeen... muotoilee Polso.

Hän muistuttaa myös, että pöpöt leviävät helposti paikoissa, joissa on paljon ihmisiä.

Järjestäjät muistuttavat, että kyse on samanhenkisten kokoontumisesta, jossa sosiaalisella meiningillä on iso merkitys:

– Täällä pelataan, mutta samalla tavataan kavereita ja jutellaan... Kerran näin yhden pariskunnan, joka lähti käymään lenkillä kesken kaiken.

Osa tulee vain pelaamaan omia pelejään ja viihtymään porukassa. Tarjolla on kuitenkin myös mahdollisuus osallistua turnauksiin. Järjestäjien mukaan lanien suosituimpia kilpapelejä ovat moba- eli moninpelitaistelutyyppiset League of Legends ja DOTA2, FPS- eli first person shooter -puolelta Counter-Strike ja suosiotaan yllättävästi nostanut NHL14-kompo konsoleilla.

Retronurkasta lisää aikaulottuvuutta

Paikalle on tuotu myös putkitelkkarit ja vanhat pelikonsolit: esimerkiksi Commodore 64, alkuperäinen Nintendo ja valopistoolipeli Duck Hunt tuovat vaihtelua pelirepertuaariin:

– Puhutaan kuitenkin konsoleista, joita suurin osa meidän asiakkaista ei ole kertaakaan koskeneetkaan, sanoo Kristian Polso.

Jotkut konsolit ovat varmasti vanhempia kuin lanittajat

Jarmo Alakotila

– Jotkut konsolit ovat varmasti vanhempia kuin lanittajat, nauraa Alakotila.

Arttu Mäkelä ja Jukka Asiainen pitävät vanhojen pelien pelattavuudesta.

- Nykyään pelit tehdään viihdytystä varten. Ne saatetaan julkaista ihan keskeneräisenä ja tehdään päivityksiä läpi vuoden. Nämä tehtiin valmiiksi ja julkaistiin vasta sitten, Asiainen painottaa.

Entäpä herrrojen suosikkipelit?

- Out Run, latasin sen heti, että pääsee ottamaan luulot pois pelikaverilta, Arttu Mäkelä innostuu.

- Boulder Rush. Kaivetaan maata ja tiputetaan kiviä monstereiden päälle, mistä saa timantteja. Kun on kerännyt riittävästi timantteja, pääsee tason läpi, Jukka Asiainen selittää.

Eikö pelota, että vanhat aarteet hajoavat?

- Ei, sillä kuuluu lajin luonteeseen, että pelit lähtee päälle, jos lähtee. Säädetään vähän äänipäitä ja ruuvaillaan, jos ei meinaa pelittää.