Merirosvot piinaavat nyt rahtilaluksia Afrikan läntisillä vesillä

Somalian vakautuminen on vähentänyt hyökkäysten määrää, mutta siepattujen merimiesten vankeus on kestänyt pisimmillään jo yli kolme vuotta.

Ulkomaat
Öljyrahtilaibva.
Indonesiaan matkalla ollut thaimaalainen tankkeri MT Orapin 4 pääsi jatkamaan kulkuaan 2. kesäkuuta luovutettuaan hyökkääjille polttoainelastinsa, STR / EPA

Kansainvälinen merirosvous on siirtynyt Afrikan itärannikolta länsirannikon vesille, erityisesti Guineanlahdelle.

Kansainvälisen merenkulkuviraston IMB:n johtaja Pottengal Mukundan selvittää, että piratismin juuret ovat aina maissa - merellä voidaan vain yrittää torjua hyökkäyksiä.

Mukundan kertoo Somalian vakautumisen rauhoittaneen itäisiä vesiä. Aiemmin somalipiraatit tekivät yli puolet hyökkäyksistä, nyt alusten kimppuun yritetään Norsunluurannikolla, Gabonin ja Angolan edustalla.

Merirosvot ovat aktiivisia myös Intian valtamerellä. Indonesiaan matkalla ollut thaimaalainen tankkeri pääsi jatkamaan kulkuaan maanantaina luovutettuaan hyökkääjille polttoainelastinsa,

Merirosvouksen torjuminen oli aiemmin hankalaa olemattomann lainsäädännön vuoksi. Jättipalkkioita havittelevat nuorukaiset saatettiin tavallisesti maihin, josta he palasivat aina uuteen yritykseen. Nyt tilanne on muuttumassa, oikeudenkäyntejä on aloitettu ja rangaistusjärjestelmää kehitetty, kapteeni Mugundan sanoo.

Muita syitä turvallisuuden lisääntymiseen ovat merivoimien alusten partiointi, rahtialusten parantunut valppaus ja yksityisten turvallisuusfirmojen käyttö.

Kaikesta huolimatta Nigeriassa ja Somaliassa sieppaajien vankeina on edelleen 49 merimiestä. Mugundanin mukaan vankeus ankeissa oloissa on kestänyt pisimmillään yli kolme vuotta.

Piraatit olisi nyt omaisten ja varustamojen yhteistyönä saatava uskomaan, että lunnaita ei ole luvassa, vaan siepatut tulisi vapauttaa inhimillisyyden nimissä.

Tänä vuonna hyökkäyksiä on tehty 50, vähiten sitten vuoden 2007 alun.