1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Muovi voi muuttua kiveksi – liki ikuinen muisto ihmisen ajasta

Tulevaisuudessa geologista aikakauttamme tullaan kutsumaan ihmisen suuren vaikutuksen takia mukaan antropokaudeksi, uskovat monet tutkijat.

Hioutunutta muovijätettä rannalla. Kuva: Alex Hofford / EPA

Tutkijat ovat löytäneet Havaijin saaren rannoilta aivan uudenlaisia kiviä, jotka ovat muodostuneet osin muovista.

Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, kuinka geologi Patricia Corcoran ja merentutkimusalus Alguitan kapteeni löysivät yllätyksekseen Havaijin pääsaaren rannoilta kiviä, jotka he nimesivät "plastiglomeraatiksi". Se on muodostunut kuumuudessa sulaneesta muovista, kivistä, hiekasta, korallista ja murskaantuneista kotilonkuorista.

Plastiglomeraattia löytyi kaikista tutkituista 21 kohteesta. Corcoranin mukaan kiviainesta on löytynyt toiseltakin Havaijin saarelta. Hän uskoo, että siihen voi törmätä muillakin rannoilta ympäri maailmaa.

Muovi on saattanut sulaa esimerkiksi ihmisten leiritulissa, metsäpaloissa tai laavavirroissa. Sulaessaan se on on sitonut muita elementtejä itseensä ja kovettunut. Sula muovi on myös voinut täyttää kivissä olevia koloja.

Corcoranin mukaan osa muovista on vielä tunnistettavissa esimerkiksi hammasharjoiksi, muovihaarukoiksi, muoviköydeksi tai miksi tahansa kuviteltavissa olevaksi.

Muovin sulauduttua yhteen muiden ainesten kanssa se voi painua merenpohjaan ja hautautua, joka lisää sen mahdollisuuksia säilyä geologisena muistona ajastamme.

Muovin valmistus maapallolla alkoi laajassa mittakaavassa 1950-luvulla, jonka jälkeen sitä lasketaan tuotetun lähes kuusi miljardia tonnia. Tiedepiireissä on pohdiskeltu, tullaanko geologista aikakauttamme joskus kutsumaan ihmisen suuren vaikutuksen takia mukaan antropokaudeksi ihmistä tarkoittavan kreikankielisen sanan mukaan.

Ainakin Leicesterin ylioppiston paleontologi Jan Zalasiewicz uskoo, että muovin esiintyminen fossiileissa tulee olemaan aikakautemme tärkein tunnusmerkki tulevaisuuden tutkijoille.

Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita siitä, että muovi tulee säilymään niin kauan, että se muodostaisi fossiileja. Esimerkiksi Cambridgen yliopiston geologi Philip Gibbard veikkaa, että muovi voi hyvinkin palata öljyn lähteeksi, jos se hautautuu oikeissa olosuhteissa.