1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vesku Jokinen ja Sundin pojat rouhentaa iskelmän rockiksi

Klamydian nokkahahmo Vesa "Vesku" Jokisen soolobändi Vesku Jokinen & Sundin pojat on taivuttanut jo toistamiseen levyllisen vanhoja suomi-iskelmiä jouhevaksi rock-poljennoksi. Suomiklassikoiden muuntaminen rockiksi on bändin mukaan puhdas kunnianosoitus.

Kotimaan uutiset
Vesku Jokinen (oik.) ja Antero Naali (vas.) poseeraavat Palosaaren Sundilla vanhan lastauskraanan vieressä Vaasassa.
Vesku Jokinen (oik.) ja Antero Naali (vas.) poseeraavat Palosaaren Sundilla vanhan lastauskraanan vieressä Vaasassa.Antti Haavisto / Yle

Klamydian nokkamies Vesa "Vesku" Jokinen perusti Vesku Jokinen ja Sundin pojat -yhtyeen muutama vuosi sitten saamansa 40-vuotislahjan myötä. Mukaan uuteen kokoonpanoon Jokinen sai basisti Antero Naalin, rumpali Lenni Paarman ja kitaristi Jocke Kuljun. Miehet ovat tunteneet jo kultaiselta 80-luvulta asti.

– Eräs tuttu miksaaja antoi lahjaksi kaksi päivää studiossa ja käski tehdä "jotain". Mielessä oli pyörinyt pari vanhaa biisiä ja pyysin sitten näitä herroja mukaan. Sessio oli niin hauska, että päätettiin, ettei jää tähän, Vesku Jokinen kertoo.

Eikä se siihen jäänyt. Miehiltä ilmestyi pari vuotta sitten vanhoja suomiklassikoita versioinut Juuret-niminen levy, ja nyt julkaistaan samassa hengessä luotu Lomalla-albumi. Iskelmien taivuttaminen rouheaksi rockiksi on Vesku Jokisen mukaan kunnianosoitus.

– Tarkoitus on ollut tehdä nimenomaan kunniaa siirtämällä näitä klassikoita nykyaikaan laittamalla vähän heavy- ja rockpoljentoa taustalle. Melodiat ja sanat ovat jo ennestään loistavia, mutta laitoimme niitä vain meidän näköisiksi.

"Aika dinosaurukseksi tässä itsensä tuntee"

Puhuttaessa nykyisestä nuorisomusiikista miehet naurahtavat.

– Kyllähän tässä jo aika dinosaurukseksi itsensä tuntee. Esimerkiksi tätä hiphop-musiikkia, joka on nyt tämän hetken kovin buumi, olen yrittänyt kuunnella, mutta eihän se ole sitä ominta musiikkia, miettii bändin basisti Antero Naali, ja Vesku Jokinen jatkaa aiheesta:

– Ymmärrystä löytyy, mutta eri asia tykkääkö siitä. Onhan hiphopilla tietynlainen yhtäläisyys vanhan liiton punkrockiin; kuka tahansa ja koska tahansa voi mennä lavalle ja esiintyä eikä taitoja tarvita niin hirvittävän paljon, eli siinä mielessä suhtaudun kyllä kunnioittavasti tähän musiikkityyliin. Kuuntelu on vain jäänyt vähemmälle.

Vain kaksi keikkaa kesällä

Vesku Jokista ja Sundin poikia ei pääse katsomaan kesällä kuin kahdesti. Vesku Jokisen työllistää Klamydian tiivis keikkailu ja Elonkerjuu-yhtye, jossa basisti Antero Naali myös soittaa, tekee parhaillaan uutta levyä. Vesku Jokinen sanoo sooloyhtyeen olevan tervetullut pesäeroKlamydian kanssa keikkailemiseen.

Se on ihan kiva tehdä tällaisia pieniä syrjähyppyjä.

Vesku Jokinen

– Sundin pojat on erittäin mukava henkireikä, kun Klamydiassa ollaan kuitenkin tehty jo 26 vuotta punkkia. Se on ihan kiva tehdä tällaisia pieniä syrjähyppyjä, ja vielä näin hemmetin mukavassa porukassa.

Miehet jututettiin Vaasassa Palosaaren salmessa eli Sundissa, joka toimi ennen Vaasan ulkosatamana. Yhtyeen nimi juontaa siis juurensa juurikin samaiseen paikkaan, jonka vaasalaislähtöiset miehet kokevat itselleen tärkeäksi.

Lue seuraavaksi