1. yle.fi
  2. Uutiset

Normandian maihinnousun muistojuhlallisuudet käynnissä – Obama ja Hollande kiittivät yhdysvaltalaissotilaita

Toisen maailmansodan ratkaisevaa käännettä on saapunut muistelemaan sekä sotaveteraaneja että maailman johtajia. Iltapäivällä alkavaan pääseremoniaan saapuvat muun muassa Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Barack Obama ja Vladimir Putin. Lähetys muistojuhlasta alkaa Yle Areenassa klo 15.30.

Ulkomaat
Ihmisiä Arromanchesin rannalla katsomassa Britannialaisten joukkojen kalustoa.

Presidentti Barack Obama on puheessaan Yhdysvaltain sotilashautausmaalla ylistänyt maanmiestensä ponnistuksia Ranskan ja Euroopan vapauttamiseksi. Obama kiitti miehiä, jotka mursivat Normandiassa "Hitlerin muurin" ja nousivat rannalle vapauttaakseen Euroopan. Heidän uhrauksensa aloitti yhä jatkuvan demokratian ja vapauden ajan, hän sanoi.

Pitkän päivän aikana tästä rannasta oli taisteltu, se oli menetetty, taisteltu uudelleen ja voitettu. "Hitlerin muuri" oli murrettu ja Pattonin armeija pystyi vyörymään Ranskaan, Obama kuvaili.

Tilaisuuteen osallistunut presidentti François Holland vakuutti, ettei Ranska koskaan unohda velkaansa Yhdysvalloille.

Toisen maailmansodan Normandian maihinnousun 70-vuotismuistojuhlallisuudet huipentuvat iltapäivällä Ouistrehamissa alkavaan seremoniaan, johon osallistuu sekä maailman johtajia että arviolta noin 1 800 sotaveteraania.

Isäntämaan Ranskan presidentti François Hollande avasi aamupäivällä Suomen aikaa juhlallisuudet muistamalla sekä maihinnousun siviiliuhreja että kaatuneita sotilaita. Hollande totesi, että maihinnousupäivä oli päivä, joka muutti maailmaa.

Muistoseremoniat alkoivat kuitenkin jo puoliltaöin Pegasus-sillalla lähellä Ouistrehamia, jossa brittisotilaat aloittivat 70 vuotta aiemmin maihinnousun ensimmäisen operaation. Hieman puolenyön jälkeen alkaneen operaation tarkoituksena oli vallata strategisesti tärkeä silta sekä toinen läheinen silta tien raivaamiseksi maihinnousulle. Muistotilaisuuteen osallistui veteraanien rinnalla muun muassa Britannian pääministeri David Cameron.

Yhdysvaltalaisen 29. jalkaväkidivisioonan veteraanit ja palveluksessa olevat sotilaat puolestaan muistelivat aamun koittaessa maihinnousun ensi hetkiä Omaha Beachillä. Liput liehuivat puolitangossa ja Yhdysvaltain sotilassoittokunta soitti, kun veteraanit alkoivat muodostaa rannalle ihmisketjua taisteluissa kaatuneiden tovereidensa muiston kunniaksi.

Päivän aikana järjestetään useita maihinnousua muistelevia seremonioita. Ohjelmaan kuuluu muun muassa seppeleen laskut liittoutuneiden sotilashautausmaille.

Päivällä Hollande tarjoaa lounaan delegaatioiden johtajille ja veteraaneille. Iltapäivällä Hollande ja Obama sekä muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Britannian kuningatar Elisabet ja Saksan liittokansleri Angela Merkel kokoontuvat kansainväliseen seremoniaan Ouistrehamiin.

Lisämausteensa juhlallisuuksiin tuo se, että tämä on ensimmäinen kerta Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen, kun Putin tapaa länsimaiden johtajia. Putin tapasi jo illalla lentokentällä Britannian pääministerin David Cameronin ja Hollanden.

Perjantaina Putin ja Merkel keskustelivat tunnin ajan. Putinin lehdistöedustajan mukaan tapaamisessa keskityttiin keinoihin ratkaista Ukrainan kriisi sekä kriisiä koskeviin näkemyseroihin. Ukrainan kriisi oli keskustelunaihe myös Putinin tapaamisissa Cameronin ja Hollanden kanssa.

Normandian maihinnousun tunnelmiin voi eläytyä Ylen Elävässä arkistossa. Muistojuhlaa voi puolestaan seurata Yle Areenassa klo 15.30 alkaen.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi