Hyvä sää innostaa pakolaisaluksia yrittämään Välimeren ylitystä

Italian laivasto poimi merestä yhden vuorokauden aikana peräti 2 500 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä.

Ulkomaat
Veneissä ihmisiä.
Italian laivasto poimimassa mereltä Eurooppaan pyrkivä pakolaisia. Italian laivasto / EPA

Italian laivasto on jälleen pelastanut Välimereltä suuren määrän Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia. Hyvä sää on innostanut yhä useampia yrittämään Välimeren ylitystä.

Yhden vuorokauden aikana laivasto poimi 17 alukselta peräti 2 500 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä, jotka ovat kotoisin Afrikasta tai Lähi-idästä.

Laivaston aluksista pelkästään yhteen poimittiin 998 siirtolaista. Joukossa oli 214 naista ja 157 lasta. Operaatiossa auttoivat samoilla vesillä liikkuneet Hongkongin, Italian, Moldovan ja Panaman lippujen alla purjehtineet alukset.

Toinen alus, fregatti Bergamini, toi Augustan satamaan Sisiliaan 443 ihmistä. Yksi heistä pidätettiin epäiltynä ihmissalakuljetuksen järjestämisestä.

Tällä kertaa useimmat Euroopasta uutta tulevaisuutta hakevista ovat peräisin Syyriasta ja Eritreasta. Moni muu on lähtenyt Saharan eteläpuolisista köyhistä maista. Heitä kuljettaneet alukset olivat aloittaneet merimatkansa Libyasta.

Viime vuosien aikana tuhannet huterilla aluksilla Eurooppaan pyrkineet ihmiset ovat saaneet surmansa Välimerellä. Heitä kuljettaneissa kalastusaluksissa on usein aivan liikaa väkeä.