Antti Rinne aloitti uutena valtiovarainministerinä – "Tärkeintä on työpaikkojen luominen"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen valtiovarainministeriksi

politiikka
Antti Rinne
Valtiovarainministeri Antti Rinne vannoo virka- ja tuomarinvalan valtioneuvoston yleisistunnossa Helsingissä 6. kesäkuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on nimitetty valtiovarainministeriksi presidentin esittelyssä.

Tärkeimpänä tehtävänään Rinne pitää työpaikkojen luomista.

– Meiltä on lähtenyt jumalaton määrä työpaikkoja 2000-luvun aikana, Rinne sanoi nimityksensä jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan työpaikkojen luomiseen haetaan uusia keinoja muutaman lähiviikon aikana minihallitusneuvotteluissa. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, mitä keinot voisivat olla.

Yksi Rinteen ensimmäisiä näytön paikkoja valtiovarainministerinä on seuraava euroryhmän kokous, joka järjestetään jo 19. kesäkuuta. Rinteen mukaan Suomi pyrkii saamaan aikaan muutoksia talous- ja vakaussopimuksen suositukseen, jota käsitellään kokouksessa.

– Siellä on muutama asia, joita Suomi haluaa muuttaa. Liittyen eläkeikään ja sen sitomiseen elinaikakertoimeen ja tämän vuoden budjettiasioihin.

Valtiovarainministerin tehtävä vapautui, kun SDP:n puheenjohtajan paikalta syrjäytetty Jutta Urpilainen ilmoitti luopuvansa myös ministerin tehtävästä. Rinne voitti Urpilaisen toukokuun puheenjohtajavaalissa täpärästi äänin 257–243. Urpilainen palaa eduskunnassa ulkoasiainvaliokuntaan ja pankkivaltuustoon.

Rinne, 51, toimi aiemmin ammattiliitto Pron puheenjohtajana.