Ruotsalainen varhaisperuna tuli jäädäkseen – perunanviljelijät syyttävät kauppaa hintojen polkemisesta

Perunanviljelijöiden varhaisperunasta saama hinta on laskenut jo usean vuoden ajan, vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet. Kehitys on johtanut perunan viljelyalan pienentymiseen, myös uusia viljelijöitä on vaikea saada alalle. Perunanviljelijät kritisoivat kauppaketjuja hintojen polkemisesta.

Kotimaa
Varhaisperunan viljelyä
Yle / Antti Kolppo

Varhaisperunan viljelyala on pienentynyt Suomessa muutamassa vuodessa tuntuvasti, noin 1100 hehtaarista noin 700 hehtaariin. Yksi syy tähän on perunanviljelijöiden tyytymättömyys perunasta saatavaan hintaan, joka ei vastaa perunakilon eteen tehtävää työmäärään ja tekee täten perunanviljelyn kannattamattomaksi.

– Markkinat tietysti vaikeutuvat jatkuvasti. Varsinkin kaupat sanelevat hinnoittelun, eikä siihen paljon viljelijä voi vaikuttaa, sanoo perunanviljelijä Antti Suonio Lemiltä.

Ruotsalainen peruna tulee meille ketjun kautta, niin sen hankintahinta on edullisempi kuin suomalaisen perunan.

Pirjo Immonen

MTK:n mukaan yksi merkittävä syy kehitykseen on Ruotsista tuotava varhaisperuna, jota myydään murto-osalla suomalaisen varhaisperunan hinnasta, vaikka hintaan sisältyvät kuljetuskulut. Ruotsissa kasvukausi alkaa noin kolme viikkoa aikaisemmin, minkä vuoksi ruotsalainen varhaisperuna on kaupoissa paljon suomalaista aikaisemmin.

Suomalaiset tuottajat epäilevät, että kauppa myy ruotsalaista varhaisperunaa jopa miinuskatteella painaakseen alas myöhemmin markkinoille tulevan suomalaisen varhaisperunan hinnan. Kauppa kiistää väitteen, sen mukaan ero selittyy suurella volyymillä.

– Ruotsalainen peruna tulee meille ketjun kautta, niin sen hankintahinta on edullisempi kuin suomalaisen perunan, Osuuskauppa EeKoon päivittäistavarakaupan johtaja Pirjo Immonen sanoo.

Immonen ei osaa sanoa, saako ruotsalainen viljelijä perunastaan suomalaista viljelijää pienemmän hinnan, sillä hänellä ei ole tarkkaa tietoa neuvotteluprosesseista.

Kotimaiselle perunalle riittää kysyntää

Suomalaisille kotimainen varhaisperuna on kuitenkin tunnekysymys. Suomalaiset ovat valmiita maksamaan kotimaisesta varhaisperunasta ulkomaista enemmän.

Viljelyä voi jatkaa niin kauan kuin rahapussissa riittää rahat, mutta sitten kun ei enää riitä, niin sitten ei enää viljellä.

Antti Suonio

– Suomalaiset ostavat yhä edelleen suomalaista varhaisperunaa ja paikalliset asukkaan haluavat ostaa sitä paikallista perunaa, Immonen kertoo.

– Kyllä se suomalainen pitää olla. En muista koskaan ostaneeni ulkomaista varhaisperunaa, torille perunoita ostamaan tullut lappeenrantalainen Reino Immonen sanoo.

Suomessa viljelijät ikääntyvät eikä uusia ole saatu samaa tahtia alalle. Nykyisillekään viljelijöille tilanne ei ole houkutteleva.

– Kannattavuuslaskelmia ei kannata ruveta tekemään, ne näyttävät kyllä miinusta. Viljelyä voi jatkaa niin kauan kuin rahapussissa riittävät rahat, mutta sitten kun eivät enää riitä, niin sitten ei enää viljellä, Suonio sanoo.