Kun viranomaisten lupa maksaa enemmän kuin työ – arvokalan vapaa kulku vaarantuu

Aluehallintovirasto AVI vaikeuttaa kalateiden kunnostamista. AVI perii pahimmillaan vesistöjen kunnostustyöluvista jopa 7000-13000 euroa. Aiemmin kunnostuslupia hakivat viranomaiset, mutta nykyään kunnostusten maksumiehinä ovat kalastusalueet.

luonto
Renkajoen Kuittilankoski
Timo Leponiemi / Yle

Vesistöjen kunnostustyöluvan hintaan vaikuttavat kalapatojen määrä ja valuma-alueen koko. Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtajan Tomi Rannan mukaan ongelmana on kunnostustoimenpiteitä tehtäessä se, että lupamaksut näyttelevät niin suurta roolia, että osa hankkeista jää tällä hetkellä toteuttamatta.

Jos lupamaksut alkavat olla monikertaiset hankkeen kustannuksiin nähden, niin silloin alkaa jossain olla vikaa, Ranta sanoo.

Lupahinta saattaa nousta kohtuuttoman suureksi työmäärään nähden, jolloin arvokalakantojen elvyttäminen pienvesistöissä saattaa loppua. Näin on käymässä esimerkiksi Heinolan ja Keski-Päijänteen kalastusalueilla. Myös Hämeenlinnassa Renkajoen kalapatojen kunnostaminen saattaa jäädä pahasti kesken.

Lupahinta saattaa nousta kohtuuttoman suureksi työmäärään nähden.

Tomi Ranta

– Erikokoisten patojen poistaminen tai niiden ohittaminen kalatiellä maksaa tietyn summan aluehallintoviraston hinnoittelun perusteella. Kun näitä patoja on useampia samalla reitillä niin niistä saattaa muodostua kalastusalueen maksettavaksi jopa kymmenien tuhansien eurojen lasku.

Valtionrahaa ei kunnostushankkeille tipu

Aiemmin kunnostuslupia hakivat viranomaiset, mutta nykyään lupia hakevat kalatusalueet.

Hankkeen toteuttamista hankaloittaa myös se, että lupa-maksuihin ei ole mahdollista saada rahoitusta mistään valtion rahoitusmuodoista esimerkiksi vesistöjen kunnostusmäärärahoista. Tästä syystä tilanne on kunnostusten suhteen aika vaikea tällä hetkellä.

Lupa-maksuihin ei ole mahdollista saada rahoitusta mistään valtion rahoitusmuodoista.

Tomi Ranta

– Tosin pienempiä kunnostustöitä pystytään tekemään kuten tähänkin asti, koska niihin ei tarvita erillistä kunnostuslupaa AVI:lta, muistuttaa Ranta.

Lupamaksut karanneet käsistä?

AVI:n peruskunnostuslupa maksoi vuonna 2012 noin 900 euroa. Viime vuonna luvasta joutui maksamaan noin 2 800 euroa ja tänä vuonna peruskunnostuslupa maksaa jo noin 3 000 euroa.

– Lupamaksut määräytyvät valtioneuvoston maksutaulukon mukaan, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöneuvos Esko Vähäsöyrinki.

Vähäsöyringin mukaan esimerkiksi kalatien rakentamiseen tarvittava lupa maksaa 4 220 euroa, mutta työn määrästä riippuen luvan hintahaarukka voi kuitenkin vaihdella 2 700 ja 5 700 euron välillä.

Vesistöön tehtävät rakenteet vaativat lähes aina vesilain mukaisen luvan, mutta eivät aina, Vähäsöyrinki muistuttaa.