Mika Nurmela: nappulat naulaan ja pelaajien taitoja hiomaan

Valmennuskeskuksen johdossa aloittava Nurmela asettaa tavoitteekseen vuoden 2001 MM-karsintojen tilanteen: jalkapallon A-maajoukkueen avauksessa Saksaa vastaan oli yli kolmasosa pohjoissuomalaisia pelaajia.

Kuva: Yle

Samalla kun AC Oulun Mika Nurmelan valinta Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen johtajaksi julkistettiin, mies kertoi päättävänsä pitkän pelaajauransa tähän kauteen. Lopetuspäätös oli kypsynyt mielessä jo pitkään.

– Olen koko vuoden pohtinut, että tämä on viimeinen vuosi. Täysillä mennään kuitenkin loppuun saakka, Nurmela lupaa.

Jatkuvuutta kuitenkin löytyy, sillä Mika Nurmelan 17-vuotias poika Anselmi on toista kautta AC Oulun pelaajaringissä. Isä-poika suhteesta on Mika Nurmelan mukaan kuitenkin kentällä turha puhua.

– Äkkiä siihen tottuu. Minä olen siellä joukkuekaveri, Nurmela summaa.

Johtajan tehtävä kutsuu

Palloliitto julkisti pari vuotta sitten uuden strategiansa, jonka mukaan Ouluun avataan vuonna 2014 Pohjois-Suomen valmennuskeskus. Nurmela siirtyy näköalapaikalle seuraamaan kotimaisen palloilun kehitystä.

Uskon, että olemme jäljessä eurooppalaista huippua henkilökohtaisen pelitaktisen kypsyyden osalta.

Mika Nurmela

- Tulemme kehittämään tänne sellaisen valmennuskeskuksen, jolla on annettavaa suomalaiselle jalkapalloilulle, Nurmela linjaa.

Mies on silminnähden innoissaan uudesta työstään. Pohjois-Suomen valmennuskeskuksessa aiotaan Nurmelan näkemyksen mukaan olla myös teknisen kehityksen eturintamassa.

– Vaikka olen ollut maailmalla pitkään, olen aina ollut ylpeä oululainen ja vähän vitsillä heittänyt, että terveisiä piilaaksosta. Kaikki tietävät, että Oulu on vahva teknologia- ja yliopistokaupunki. Näitä asioita meidän on valmennuskeskuksessa hyödynnettävä.

Nurmela kertoo, että häntä kiinnosta selvittää esimerkiksi pelaajan pelikäsitystä. Se on tekijä, joka erottaa hänen mukaansa suomalaiset pelaajat eurooppalaisesta huipputasosta. Fyysisten ominaisuuksien tai perustaidon osalta tasoero ei Nurmelan mukaan ole niin suuri.

– Uskon, että olemme jäljessä eurooppalaista huippua henkilökohtaisen pelitaktisen kypsyyden osalta. Suomalaiset pelaajat tekevät vääriä valintoja kentällä, ennen ja sen jälkeen kun he saavat pallon. Ne ovat pieniä asioita, mutta ne ovat mielestäni tärkeimmät, miksi ollaan jäljessä.

Nurmela muistaa MM-karsinnat vuonna 2001

Kyllä minulla on ikävä sitä päivää, kun pelattiin vuonna 2001 Saksaa vastaan MM-karsintaottelua, jossa on neljä pohjoissuomalaista pelaajaa aloituskokoonpanossa

Mika Nurmela

Pohjoisen Suomen jalkapallovaltikka on tällä hetkellä Rovaniemellä, missä pelataan korkeimmalla sarjatasolla ja tehdään monia asioita Nurmelan mukaan todella hyvin. Oulussa on viime vuodet ollut hiljaisempaa, mutta pohjoisesta on perinteisesti tullut hyviä pelaajia. Uuden valmennuskeskuksen tulee nostaa pelaajatuotanto taas huipulle.

– Kyllä minulla on ikävä sitä päivää, kun pelattiin vuonna 2001 Saksaa vastaan MM-karsintaottelua. Neljä pohjoissuomalaista pelaajaa oli aloituskokoonpanossa. Niille päiville olisi tarkoitus palata.

Avauskokoonpanossa olivat tuolloin Nurmelan lisäksi Antti Niemi, Ville Nylund sekä Hannu Tihinen. Maajoukkueringissä tuolloin mukana ollut Teemu Tainio ei ollut kentällä kyseisessä ottelussa.

Siinä riittää haastetta miehelle pelaajauran päätyttyä. Edessä on kuitenkin vielä nippu pelejä AC Oulun paidassa ja myös tehtäviä tv-lamppujen loisteessa. Nurmelan juhannus kuluu neljän seinän sisällä Ylen studiossa MM-kisoja analysoiden.

– MM-kisat on jalkapallon juhlaa, Nurmela kuittaa juhannuksen sisätiloissa.