Metsäleirillä oppii yhteistyötä – metsästyskortti kiinnostaa nuoria

Perjantaina Tervolan metsästä kuului haulikon laukauksia kun Metso-leirin nuoret harjoittelivat aseella ampumista. Kolmannen kerran järjestettävä leiri rohkaisee nuoria yhdessä tekemiseen ja luonnossa liikkumiseen.

Kotimaa
Metso-leiri Tervolassa 2014
Risto Koskinen / Yle

Tervolan eränkävijöiden järjestämän Metso-leirin tavoitteena on rohkaista nuoria liikkumaan luonnossa ja luoda yhteishenkeä nuorten keskuudessa. Samalla leiriläiset voivat opetella tärkeitä metsästystaitoja. Esimerkiksi perjantaina nuoret harjoittelivat aseella ampumista Tervolan ampumaradalla.

– Tulin hakemaan metsästyskorttia, harjoittelemaan ampumista ja saamaan kokemusta, kertoo leirille tullut Eve Hanhisuanto.

Myös Jenni Kämäräisellä on tavoitteena metsästyskortti. Kämäräinen innostui kortin hankkimisesta kun perheestä löytyy jo useampikin metsästyskorttilainen. Haulikolla ampuminenkin on jo tuttua.

Kun nuorisojaoston keski-ikä alkaa olemaan 60-vuotta niin jotain on tehtävä.

Markku Alatalo

– No joo hieman, kerran olen puuhun ampunut, Kämäräinen nauraa.

Metsästäjatutkinto kiinnostaa nuoria

Leirin vetäjä Markku Alatalo on tyytyväinen nuorten intoon. Alatalon mukaan esimerkiksi metsästäjätutkintojen suorittajia on tänä vuonna aiempaa enemmän.

– Tällä leirillä jopa 14 nuorta aikoo suorittaa tutkinnon kun aikaisempina kesänä suorittajia on ollut 5-7.

Alatalo toivoo, että leirin myötä nuoret innostuisivat metsästämisestä ja alueen metsästysseurat saisivat uusia jäseniä.

– Nykyisin puhutaan, että ukkoutuu ja akkautuu. Tottahan se on, että kun nuorisojaoston keski-ikä alkaa olemaan 60-vuotta niin jotain on tehtävä. Tälle vastaiskuna olemme päättäneet järjestää tälläisen leirin ja toivomme tietenkin uusia jäseniä metsästysseuroille, myös naapuriseuroille.

Luontoon tutustuminen tärkeintä

Alatalo korostaa, että vaikka leirillä harjoitellaan ampumista niin tärkeintä leirin antia on luontoon tutustuminen ja yhteishenki.

Jos nuorista tulee hyviä ihmisiä niin se riittää meille.

Markku Alatalo

– Vaikka nyt perjantaina olemmekin ampumassa niin leiri ei suinkaan ole pelkästään metsästämistä varten, vaan tärkeintä on yhteenkuuluvuuden tunne, luonnossa liikkuminen ja luonnossa majoittuminen. Jos nuorista tulee hyviä ihmisiä niin se riittää meille, Alatalo hymyilee.

Metso-leirillä nuoret pääsevät tutustumaan muun muassa suunnistamiseen, kalastamiseen ja nikkaroimiseen.

– Lauantaina nuoret saavat nikkaroida mitä haluavat. Joskus on ollut jopa niinkin isoja nikkarointeja, että isät ja äidit ovat joutuneet hakemaan niitä peräkärryillä, Alatalo nauraa.

Metsästäjäliiton piirit järjestävät kesän aikana kymmenen Metso-leiriä eri puolilla Suomea.