UPM harkitsee Poriin miljoonaluokan investointia

Metsäyhtiö UPM suunnittelee tekevänsä Poriin miljoonaluokan investoinnin Seikun sahalle. Yhtiö kertoo, että pitkästä aikaa markkinoilta saadaan hyvin puuta.

Kotimaa
Puupino paperitehtaan pihassa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Puukauppa on pitkän suvantovaiheen jälkeen lähtenyt kunnolla liikkeelle. Metsäyhtiö UPM kertoo, että esimerkiksi Rauman paperitehdas pyörii tällä hetkellä ilman tuontipuuta, koska kotimaasta saadaan riittävästi raaka-ainetta.

– Tähän on varmasti useita syitä. Merkittävää on se, että kysyntä on tasaista ja myös hintataso on ollut vakaa. Se tuo uskottavuutta ja helpottaa kauppojen tekemistä, puunhankinnan aluejohtaja Tero Nieminen UPM:ltä kertoo.

Seikku odottaa investointia

Hyvä puun tarjonta vaikuttaa myös esimerkiksi Porin Seikun sahan toimintaan. Pitkään rämpinyt ja lomautuksiin turvautunut saha on viime vuodesta saakka päässyt kunnon tuotantotahtiin ja jopa pystynyt palkkaamaan lisää työvoimaa.

– Sahalla menee kohtuullisen hyvin, ja tämä jakso alkoi 2013. Odotamme nyt isompaa investointia tukkien käsittelyyn. Se on miljoonaluokan hanke, Seikun sahan johtaja Matti Nordberg sanoo.

Odotamme nyt isompaa investointia tukkien käsittelyyn.

Seikun sahan johtaja Matti Nordberg

Viesti päättäjille

UPM:n tilanne näyttää siis hyvältä, mutta taivaalla on myös synkkiä pilviä. Rikkidirektiivi huolettaa, ja poliitikoilta toivotaan parempaa ymmärrystä teollisuuden huolista.

Rauman paperitehtaan johtaja Kari Pasanen toivoo, että valtiovalta kuuntelisi vientiyritysten toiveita eikä kasaisi yhä uusia vaatimuksia tehtaiden niskoille.

– Päättäjien pitäisi ymmärtää, että vientiteollisuuden kilpailukyky mitataan globaaleilla markkinoilla. Meillä pitäisi olla tasavertaiset kilpailuedellytykset kilpailijamaiden vastaavaan teollisuuteen verrattuna, Pasanen sanoo.