Museoautopäivä tuo autotallien aarteet esiin - "Autot tykkää, että niillä ajetaan"

Kansallinen museoajoneuvopäivä järjestetään kahdeksannen kerran tulevana lauantaina. Päivä on vakiintunut veteraaniautoharrastajien keskuudessa vuoden vilkkaimmaksi.

vanhat autot
Sami Heinilä ja Heikki Turunen
Sami Heinilä ja Heikki Turunen.YLE

Lappeenrannassa museoautapäivän tapahtuman puuhamiehinä toimivat Etelä-Karjalan vanhat ajoneuvot ry:n puheenjohtaja Sami Heinilä ja vanhojen moottoripyörien harrastajakerho Tippanokat ry:n puheenjohtaja Heikki Turunen.

Tapahtumaan odotetaan ainakin vanhoja henkilöautoja, moottoripyöriä ja mopoja, mutta paikalle toivotaan myös kuorma-autoja ja traktoreita.

Heinilän mukaan tapahtuma on vapaamuotoinen ja rento. Tapahtumaan ovat kaikki tervetulleita, omisti vanhan ajoneuvon tai ei.

– Toivomme, että ihmiset tulisivat projektikuntoisilla ajoneuvoilla paikalle. Ajoneuvon ei tarvitse olla museajoneuvo.

Tämän vuoden museoautopäivän teemana on "autotallin aarteet esille". Teemaa voi Heinilän mukaan toteuttaa, vaikkei tapahtumapaikoille pääsisikään.

– Rohkaisemme kaikkia harrastajia avaamaan autotallinsa ovet päivän ajaksi, että naapurit ja ohikulkijatkin näkevät, minkälaisia pelejä harrastajilla on talleissaan.

"Näin pienenä, kun isoveli rassasi polkupyörää ja mopoa ja siitä se lähti"

Heinilän kiinnostus ajoneuvoja kohtaan alkoi jo hiekkalaatikkoleikeistä.

Rohkaisemme kaikkia harrastajia avaamaan autotallinsa ovet päivän ajaksi.

Sami Heinilä

- Kyllä ne turbon elementit oli ne ensimmäiset leikkikalut ja ruiskutuspumpun elementtejä on käytetty muotteina, kertoo Sami Heinilä.

Tapahtumasta odotetaan sekä harrastajien yhteistä kokoontumista, mutta myös yleisön osallistumista heille tarjottuine mahdollisuuksineen tutustua vanhaan kalustoon.

– Jos ei omaa ajoneuvoa ole, niin paikalle saa tulla myös ihastelemaan. Varmasti pääsee kyytiinkin, jos nätisti pyytää, Heinilä virnistää.