Vauvan sydänäänten kuuntelu kotona voi tuoda mielenrauhan – tai viedä sen: "En enää ikinä kuuntele kotona!"

Kotona käytettävät doppler-laitteet mahdollistavat sikiön sydänäänten kuuntelun kotisohvalla. Laite voi rauhoittaa esimerkiksi internetistä kauhutarinoita lukeneita äitejä.

Kuva: YLE

Kotikäytössä lapsen sydänäänten tarkkailuun käytettävät dopplerit ovat vielä harvinaisia. Jotkut ovat kuitenkin ostaneet tai lainanneet laitteita muutaman viime vuoden aikana. Neuvoloissa käyvistä äideistä joka kymmenes tai harvempi ilmoittaa käyttävänsä laitetta kotona.

Laite ei sinällään tuo mitään terveydellisiä etuja, vaan sen antama merkitys on lähinnä psykologinen.

– Laite voi auttaa tyynnyttelemään voimakkaasta keskenmenopelosta kärsiviä naisia raskauden siinä vaiheessa, kun vauvan liikkeet eivät vielä tunnu, terveydenhoitaja Leena Monola Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta kertoo.

Ostin dopplerin, kun kirpparilla sattui tulemaan vastaan edullinen kappale. Olisin kyllä saattanut tilatakin, kun stressasin koko alkuraskauden hirveästi aiemman keskenmenon takia. Käytin doppleria yhdeksänneltä raskausviikolta lähtien siihen asti, että liikkeet alkoivat tuntua. Joka toinen päivä tuli silloin alkuun tarkistettua. Nyt en käytä sitä enää ollenkaan, kun liikkeitä tuntuu joka päivä usein, mutta onhan se tuolla varalla, jos joskus on hiljaisempaa, 36-vuotias Elina kertoo.

Ensin en meinannut hankkia, mutta sitten iski joku kriisi, kävin myös muutamassa ylimääräisessä ultrassa surkeiden hermojeni takia. Samana päivänä kun oli nt-ultra, paria tuntia ennen, tuli postissa doppleri, oli noin viikot 13+4. Tunnin taistelin ja lopulta löytyivät äänet, valtava helpotus ja uskalsin mennä ultraankin hyvin mielin. Kuuntelin päivittäin parin viikon ajan, sitten ei tuntunut enää tarvetta, kun alkoivat liikkeet tuntua ja nyt en ole kuunnellut kyllä varmaan pariin-kolmeen kuukauteen. Mies on vissiin kerran kuunnellut, ei se kauhean kiinnostunut ole. Eli ihan omien hermojeni takia hankin laitteen enkä kadu, vaikkei ole ollut tarvetta viime aikoina. Se ääni on kuitenkin niin ihana, niin varmasti vielä jossain välissä iskee ikävä ja haluan kuulla sen jyskeen, 23-vuotias oululainen Saila kertoo.

Sydänäänten kuuntelu tekee odotuksesta myös miehelle konkreettisemman.

Oman mielenrauhan säilyttämiseksi ostin ja se teki tästä raskaudesta miehelle paljon konkreettisemman. Siihen asti kun ei kuultu mitään, kokeiltiin vaan kerran viikossa mutta, sitten kun löytyi ensimmäisen kerran, niin aloimme kuunnella joka toinen päivä. Mies halusikin sitten kuunnella aina niitä ja viritti dopplerin valmiiksi. Kuunneltiin muutama kerta viikkoon, ja nyt kun liikkeet tuntuvat paremmin, niin parin-kolmen viikon välein kuunnellaan silti omaksi iloksi. Nyt se on enemmän semmoista hupia, kun äänet kuuluvat niin valtavan hyvin ja beibi potkii anturia minkä jaksaa, 26-vuotias raumalainen Maija kertoo.

Äänten kuulumattomuus voi säikäyttää

Joillekin dopplerin hankkimatta jättäminen voi puolestaan taata mielenrauhan. Laitteella ei välttämättä aina voi havaita sydänääniä, vaikka ne olisivatkin normaalit. Tämä aiheuttaa raskaana olevissa usein turhaa huolta.

– Välillä tulee soittoja neuvolaan, kun sydänäänet eivät kuulu dopplerilla ja kuuntelemme niitä sitten täällä. Kerran joku sanoikin, että en enää ikinä kuuntele kotona, Monola kertoo.

Oman mielenrauhan takia en hankkinut, ja minulla oli vielä suht isoillekin viikoille asti neuvolassa hankala kuulla ääniä, kun istukka ja omat pehmusteet olivat edessä, kotkalainen Tanja, 25, kertoo.

Minä harkitsin pitkään dopplerin ostoa. Päätin sitten olla hankkimatta, koska tiedän itseni turhan stressaajaksi. Ja luultavasti koko kapistus olisi jäänyt käyttämättä tässä lapsiperheen hulinassa, eli toisin sanoen tämä odotus menee siinä sivussa, 33-vuotias suurperheen äiti Ritva sanoo.

Terveydenhuollon ammattilaisten mukaan jotkut sekoittavat äidin ja lapsen sydänäänet toisiinsa. Kaksoisraskaus tuo asiaan vielä omat haasteensa.

Pitkään harkitsin mutta mies ei tahtonut, ettei tule turhaa stressiä. Tosin eipä edes tiennyt, että olisi kaksia ääniä pitänyt kuunnella ennen kuin tuo nyt ultrassa selvisi, 30-vuotias hämeenlinnalainen Laura sanoo.

Toiset eivät ota laitteen käytöstä paineita, mutta kuuntelevat ääniä välillä.

Hankin heti esikoiselle jo. Ehdottoman tärkeä konkretisoija, vaikka sydänääniä sai välillä etsiskellä. En ole muuten mikään turha panikoija, mutta äänet oli kiva kerran-kaksi viikossa kuulla, jotta tiesi ennen liikkeiden tuntemista, että siellä ollaan. Jos ei jostain syystä kuulunut ekalla kerralla, niin kokeilin myöhemmin tai seuraavana päivänä uudestaan. Dopplerin käyttö loppui, kun liikkeet alkoivat tuntua päivittäin, 29-vuotias Eva kertoo.

Kymppiviikolta alkoivat äänet kuulua ja alussa kuuntelin joka toinen päivä, liikkeet alkoivat tuntua sitten raskausviikosta 16 eteenpäin. Kuuntelen, jos liikkeet radikaalisti vähenevät, niin tietää, että on hengissä, 21-vuotias kajaanilainen Noora kertoo.

Monola kertoo, että monilla laitteen hankkineilla käyttö jää varsin vähäiseksi.

Käytin laitetta siihen saakka, kun liikkeet alkoivat tuntua, Anna-Riikka, 22, Varkaudesta kertoo.

Neuvolassa käytettävällä laitteella vauvan sydänäänet alkavat kuulua 9-10 raskausviikolla, mutta joskus vasta myöhemmin.

Keskustelupalstoilta luetaan kauhutarinoita

Monola kertoo, että tulevat äidit lukevat internetistä paljon raskauteen liittyvää tietoa, joka aiheuttaa odottajissa myös huolta.

– Kun luetaan netistä virheellistä tietoa, huolestutaan usein turhaan. Onneksi suurin osa ihmisistä osaa kuitenkin suhtautua lukemaansa kriittisesti, eivätkä he usko kaikkea, mitä keskustelupalstoilta lukevat, Monola sanoo.

Kauhutarinoita oli lukenut myös kouvolalainen Taija.

Hankimme dopplerin juuri sen takia, että olin niin paljon lukenut netistä keskenmenoista, tuulimunista ja muista ikävistä asioista. En voinut uskoa, että oma raskaus menisi normaalisti eteenpäin kun tuntui, että kenelläkään näin ei ole. Tuntui niin pitkälle odottaa sinne nt-ultraan ja halusin jo aikaisemmin kuulla miltä se sydän kuulostaa, jos siellä mitään sydäntä onkaan. Sen jälkeen muutamia kertoja viikossa kuunneltiin tykytystä ja se toi varmuuden, että kaikki on kunnossa. Sen jälkeen kun liikkeet ovat alkaneet tuntua, en ole käyttänyt doppleria kuin kerran, 23-vuotias Taija kertoo.

Hieman yleisempää on käyttää kotona verenpainemittaria raskauden aikana. Monolan mukaan etenkin ne, joiden verenpaine on neuvolakäynneillä koholla, hyötyvät tästä.

Jutun kommentit ovat naisilta, joiden laskettu aika on syyskuussa 2014.