1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä yllättäen vapauttamassa takavarikoimansa Greenpeacen aluksen

Ympäristöjärjestön mukaan Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut kumonneensa aluksen takavarikon. Venäjä otti aluksen haltuunsa pidättäessään syksyllä 30 Greenpeacen aktivistia, joista yksi oli suomalainen Sini Saarela.

Ulkomaat
Arctic Sunrise -alus.
Greenpeacen Arctic Sunrise -alus.Andreas Solaro / EPA

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Venäjä aikoo yllättäen vapauttaa järjestön Arctic Sunrise -aluksen, jonka se takavarikoi syyskuussa pidättäessään 30 Greenpeacen aktivistia.

Greenpeace kertoo, että Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut kumonneensa aluksen takavarikon. Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet jatkavansa alukselta löytyneiden varusteiden tutkimuksia.

Greenpeacen juristi Daniel Simons kertoo, että he haluavat riippumattomien asiantuntijoiden arvioivan Arctic Sunrisen kunnon ja sen saamat vauriot. Järjestö aikoo pyytää venäläisiä rajavartijoita jatkamaan aluksen vartiointia, kunnes Greenpeacen asiantuntijat saapuvat paikalle. Hollannin lipun alla purjehtiva Arctic Sunrise on ollut takavarikossa Murmanskissa.

Greenpeace pitää aluksen takavarikointia laittomana. Järjestö aikoo haastaa Venäjän Eurooopan ihmisoikeustuomioistuimeen, koska katsoo aktivistien pidätyksen loukanneen heidän ilmaisuvapauttaan.

Venäjä takavarikoi aluksen ja pidätti aktivistit, kun he olivat Petšoranmerellä osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan. Aktivistit, joukossa suomalainen Sini Saarela, olivat pidätettyinä pari kuukautta ennen kuin heidät vapautettiin takuita vastaan.

Alun perin aktivisteja aiottiin syyttää merirosvouksesta, mutta myöhemmin syytteet muutettiin huliganismiksi. Aktivistit vapautettiin myöhemmin Venäjällä hyväksytyn laajan armahduslain nojalla.

Kansainvälinen merioikeus vaati marraskuussa Venäjää vapauttamaan aktivistit ja luovuttamaan aluksen takaisin. Venäjä boikotoi kuulemista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi