1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kolme vuorokautta putkeen energiajuomalla – Lanit vetävät taas väkeä

Huumorimusiikkiryhmä Justimuksen yksi suosituimmista kappaleista kertoo lanittamisesta. ”Ei pysty – meill on lanit”, todetaan musavideolla. Tämä lentävä lause muuttuu viikonlopun aikana todeksi Oulussa Raksilan jäähallilla. 

internet
Vectoramassa pelataan
Pasi Punkari / Yle

Oululaiset nuoret miehet Konsta ja Henkka aikoivat valvoa kolme vuorokautta putkeen. Konsta on mukana oululaisessa verkkopelitapahtuma Vectoramassa kolmatta ja Henkka toista kertaa. – Energiajuomaa ja vissyä, sillä jaksaa. Ja jos kävisi välillä pulahtamassa Raksilan uima-altaaseen, se virkistää, virnuilee Konsta. Henkka nyökyttelee ja lisää, että pikku purtava per päivä auttaa jaksamaan. Kaveruksia vetää paikalle samanhenkinen porukka ja yleinen meininki. – Onhan se siistiä olla täällä. On hyvät poppivehkeet ja pimeää. Hirveänä porukkaa ja kavereita ja kaikki tykkää samasta asiasta. Sitten kun valvotaan, niin touhu menee sekoiluksi ja pelaaminen sitä hauskempaa. Menot paranee mitä enemmän on valvonut, toteavat kaverukset yhdestä suusta. Pojat pelasivat haastatteluhetkellä yhdessä Diablo kolmosta tietokonetta vastaan.

Lanit vetävät taas väkeä

Mopoja tai mopoautoja ei juuri tapahtumapaikkana toimivan Raksilan jäähallin parkkipaikalla näy,sillä keski-ikä painottuu 18-vuoden hujakoille. Ikärajaa ei ole, mutta vanhimmat lanittajat ovat arviolta nelikymppisiä ja nuorimmat kymmenen vuoden hujakoilla.

Tyttöjä on paikalla arviolta kymmenen prosenttia osallistujista, määrä on ollut pikku hiljaa kasvussa. Yksi Vectoraman pääorganisaattoreista Tapio Haapala vahvistaa 15-vuoden kokemuksella, että tänä vuonna tapahtuma on kerännyt kautta aikojen eniten osallistujia. Paikalle on saapunut noin viisisataa ihmistä.

– Tällä hetkellä lanitapahtumat vetävät jälleen porukkaa, mutta pari vuotta sitten kaikkien vastaavien tapahtumien kävijämäärät olivat laskussa, pohtii Tapio Haapala.

Lastenlaulut oudon kovassa huudossa

Musiikilla on 24/7 –tapahtumassa oma merkittävä osansa ja niinpä mukana on myös lanittajien toivemusatunti. Silloin seinät ovat leveällä ja katto korkealla. – Lanien musiikkiympäristö on usein vähän outo, sinne sopii konemusiikkia ja perinteistä poppia, mutta toisinaan täällä raikaa myös lastenlauluja ja ihmiset on innoissaan. Se menee ehkä sen verran överiksi ja väsyneenä siitä innostutaan.

– Kun kolmen- neljän aikoihin yöllä alkaa kaiuttimista kuulumaan: Kun sun lysti on niin kädet yhteen lyö, niin se puree, naureskelee Tapio Haapala.

Lue seuraavaksi