Poliisi sai tarpeekseen uuden tietojärjestelmän viivästymisestä – sopimus Tiedon kanssa purettiin

Poliisihallitus ja Tieto korostavat, että sopimus uuden tietojärjestelmän toimittamisesta päätettiin purkaa yhteisymmärryksessä.

Kotimaa
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Poliisi ja tietotekniikkayhtiö Tieto ovat purkaneet viranomaistietojärjestelmän uudistusta koskevan yhteistyösopimuksensa. Syynä sopimuksen purkamiseen ovat toimituksen aikatauluongelmat.

Uusi esitutkintaviranomaisten käyttämä viranomaistietojärjestelmä (Vitja) piti alun perin ottaa käyttöön tämän vuoden alussa, mutta Tieto ilmoitti viime elokuussa, ettei pysty toimittamaan järjestelmää ajoissa.

– Syksyn ja talven aikana tehdyissä korjaavissa toimenpiteissä emme löytäneet sellaista toimitusmallia, että olisimme päässeet poliisia tyydyttävään loppuratkaisuun, selittää poliisitarkastaja Mika Pasanen.

Tiedon mukaan aikatauluongelmat johtuivat projektin kuluessa esiin nousseista seikoista.

– Projektin kuluessa on tullut esiin muutoksia toiminnallisuusmäärittelyihin ja ne ovat olleet melko mittavia. Tämän johdosta räätälöintitarpeet tulivat aika suuriksi, sanoo Tiedon konsultointi- ja integraatiopalveluiden johtaja Satu Kiiskinen.

Kiiskinen sanoo, että sopimuksen purkamispäätös oli paras ratkaisu myös Tiedolle.

Vitja-hankkeesta on toteutettu jo kolmasosa. Esimerkiksi jo valmistunut tuntomerkkirekisteri jää poliisin käyttöön.

Sopimuksen purkamisen takia Tieto joutuu maksamaan poliisille kertakorvauksena 7,5 miljoonaa euroa. Poliisitarkastaja Pasasen mukaan poliisi on tähän mennessä maksanut Tiedolle hankkeeseen kuuluvista töistä kuusi miljoonaa euroa.

– Hanke on ollut Tiedolle tappiollinen ja sen takia päätimme, että tämä loppuu nyt tähän, Kiiskinen myöntää.

Sekä poliisi että Tieto korostavat, että sopimuksen purkaminen päätettiin tehdä yhteisellä päätöksellä ja yhteisymmärryksessä.

Poliisihallituksen mukaan sopimuksen purkamisella ei ole vaikutusta poliisin operatiiviseen toimintaan ja kansalaisten turvallisuuteen, koska hanke on erillinen tällä hetkellä käytössä olevasta järjestelmästä.

Uutta tietojärjestelmää käyttävät poliisin lisäksi myös Rajavartiolaitos, Tulli, Hätäkeskuslaitos ja Puolustusvoimat.