Johanna Rusanen-Kartano: Haluan olla aito

Johanna Rusanen-Kartano valottaa mielellään oopperalaulajan elämää. Teininä sopraano fanitti muun muassa Dingoa ja Madonnaa.

Kotimaa
Johanna Rusanen-Kartano
Johanna Rusanen-KartanoYle

Sopraano Johanna Rusanen-Kartano on kaikkea muuta kuin kaavoihin kangistunut, mitä tulee musiikkiin. Kanttoriperheestä ponnistanut laulaja on diggaillut muun muassa Dingoa ja Madonnaa nuorempana.

– En ole kasvanut missään musiikillisessa umpiossa. Meillä kotona ei koskaan tehty eroa hyvän ja huonon musiikkilajin välillä. On vain hyvin tai huonosti tehtyä musiikkia, Rusanen-Kartano toteaa.

Opperalaulajan ura alkoi kiehtoa jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Ertyisesti ammatin dramatiikka kiehtoi.

– Olen ollut näyttelijälapsi. Kun menin kouluun, ilmottauduin heti näytelmäkerhoon. Minulle itseilmaisu ja roolit ovat olleet hyvin tärkeitä. Oopperalaulajan ammatti oli haaveena jo 7–8-vuotiaana, kun ensimmäistä kertaa näin oopperaa.

Aitous ihanteena

Esikuvakseen Johanna Rusanen-Kartano nimeää kollegansa ja kansainvälisen oopperatähden Karita Mattilan.

– Hän on minua lähes täsmälleen kymmenen vuotta vanhempi ja kun hän silloin parikymppisenä voitti kilpailut vaikutuin hänen taiteilijapersoonastaan. Hän ei koskaan ole unohtanut juuriaan tai menettänyt hänessä olevaa aitoutta.

Rusanen-Kartano nousi klassisen musiikin ystävien tietoisuuteen voitettuaan Timo Mustakallio -laulukilpailun vuonna 1995. Vuosien mittaan sopraano on näkynyt myös useissa tv-ohjelmissa, joissa laajempi yleisö on saanut häneen tutustua. Hän on myös kertonut elämästään oopperalaulajana liveyleisön edessä.

– Tuntuu oikein mukavalta kertoa elämästäni ja toivon, että ihmiset tulevat sen myötä konsertteihini ja tuntevat minut vähän paremmin, Johanna Rusanen-Kartano toteaa.