Retoriikka on asenne ja palvelukysymys

Retoriikka on sanana pölyttynyt, virttynyt ja ryvettynytkin, mutta tarkoittaa edelleen palvelua ja kuulijan rakastamista. Kirjailija Juhana Torkki haluaa puhdistaa retoriikan maineen.

kirjallisuus
Suomen johtava puhekouluttaja Juhana Torkki.
Anne Niskanen / Yle

– I have a dream!

Pam, siinä se tuli! Vaikuttavan puheen malliesimerkki, yhdessä lauseessa.

– Hyvän puheen mittari on se, että löytääkö se tien kuulijan sydämeen, kokeeko kuulija että puhe on koskettanut juuri minua, sanoo kirjailija Juhana Torkki.

Onko Timo Soini hyvä puhuja? Entäs presidentti?

– Riippuu siitä kenelle puhe on tarkoitettu, ei asiantuntijan mielipide ratkaise vaan se, kuinka kuulija kokee asian. Varsinkin presidentillä on suuri vastuu ja velvollisuus kyetä puhumaan ihan kaikille, jokaista ryhmää koskettaen. Täytyy osata puhua lapsille, vammaisille, huonosti suomea osaaville, miehille ja naisille niin, että viesti tulee ymmärretyksi, sanoo Torkki.

Sana retoriikka tulee kreikasta ja tarkoittaa puhetta koskevaa tietoa ja taitoa.

– Retoriikka on asenne toista ihmistä kohtaan, se tarkoittaa toisen ihmisen kunnioittamista. Aina kun avaamme suumme, meidän pitää yrittää palvella toista ihmistä. Retoriikka on kuulijan rakastamista, se sulkee pois pahuuden. Hyvä retoriikan taitaja ei puijaa toista, muistuttaa Juhana Torkki.