1. yle.fi
  2. Uutiset

Vastoinkäymiset vain kasvattavat suunnistaja Minna Kaupin voitonnälkää

MM-kisoihin valmistautuvan Minna Kaupin kausi ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Harjoittelua ovat hankaloittaneet jalkavaivat. Päätavoite häämöttää heinäkuussa Italiassa, jonne Kauppi lähtee omien sanojensa mukaan nälkäisenä.

urheilu
Minna Kauppi.
Erno Laisi / Yle

Asikkalan Raikkaan suunnistaja Minna Kauppi on joutunut tekemään tänä keväänä ja kesänä enemmän kompromissejä kuin hän olisi arvannut. Jalkavaivat ovat haitanneet harjoittelua ja verottaneet kisoihin osallistumista.

– Akillesjänteet ovat vaivanneet molemmin puolin. Joka aamu mietin, pystynkö tänään juoksemaan lenkkiä vai pitääkö lähteä fillarilla. Kompromissejä on joka päivä.

Vaikeuksista huolimatta kisakausi on lähtenyt Kaupin mukaan käyntiin yllättävän hyvin. Kauden päätavoite on heinäkuussa: Italian MM-kisat.

– En ole varma, mitä matkoja juoksen siellä. Ainakin keskimatkan ja viestin. Kaikki muu on plussaa.

Rikkonainen kausi on myös jossain määrin keventänyt paineita menestyä.

– Jos en pysty samalla tavalla harjoittelemaan kuin olisin toivonut, menestyspaineetkaan eivät ole niin isot. Realismia on pakko ottaa arvokisoihin. Toisaalta, unelmillahan urheilussa pelataan.

Nettikartat oiva apu kisoihin valmistautumisessa

Kaupin kisakausi alkoi tänä vuonna kesäkuun alussa eli tavallista myöhemmin. Ennen MM-kisoja hän ehtii testata kuntoaan muutamissa maailmancupin kilpailuissa.

– Lähden ainakin nälkäisenä starttiviivoille, hän naurahtaa.

Joka aamu mietin, pystynkö tänään juoksemaan lenkkiä vai pitääkö lähteä fillarilla.

Minna Kauppi

MM-kisojen maasto Italiassa poikkeavaa suomalaisista suunnistusmaastoista paljon. MM-kisat käydään Dolomiiteillä, joten mäkiä riittää.

– Siellä on sodittu ensimmäisen maailmansodan aikaan, joten siellä on paljon juoksuhautoja ja ansakuoppia. Tosi erikoista ja haastavaa maastoa. Pitää katsoa, etten tipahda juoksuhautoihin.

Varsinaiseen kisaympäristöön ei pääse tutustumaan etukäteen, mutta leireillä on otettu tuntumaa vastaavanlaiseen maastoon.

– Sprintti on tänä vuonna Venetsiassa. En ole koskaan ennen käynyt siellä, joten katselin paikkoja ja katukuvaa Google Mapsista. Helpottaa sprinttimaastoja, kun voi päästä vähän kuin livekuvaa seuraamaan ja katsomaan maisemia.

Lue seuraavaksi