1. yle.fi
  2. Uutiset

Insinööri tekee sinapin vaikka mustikasta – lähiruoka kaipaa tasaista laatua ja ajassa elämistä

Hyvin suunniteltu on valmiiksi tehty. Raija Kauppisen ajatustyö saattaa viedä joskus vuosia, mutta sen jälkeen hänellä on maistuva ja toimiva resepti.

Kotimaan uutiset
Kyytönjuustopihvejä ja marjasinappia ja -ketsuppia
Hanne Kinnunen / Yle

Keittiössä tarvitaan oivalluksia. Raija Kauppinen on ollut aiemmin tekemisissä muun muassa langattoman viestinnän kanssa, mutta ruoka-aineiden äärellä hän nivoo ennakkoluulottamasti lankoja yhteen.

– Olen aina tehnyt sinappia joululahjaksi. Vuonna 2005 olin tullut Suomussalmelle töihin ja taas tein sinappia joululahjaksi. Samalla luin kirjaa, ja se kirja oli keittokirja, ja siinä oli puolukkakastikkeen valmistusohje. Siinä samassa mietin, että voisiko näitä kahta yhdistää. Niin minä sen yhdistin.

Ensimmäinen versio oli ollut ruman väristä, mutta tuote kehittyi ja kehittyi, kunnes siitä tuli Kauppisen mieleistä.

– Se oli silloin puolukkasinappi, nyt mulla on mustikkasinappia ja tulossa on kaksi muuta marjasinappia. Ketsupin olen tehnyt aikanaan eräälle toiselle yritykselle. Se ei noussut jalalle, joten ajattelin, että kaikki pitää itse tehdä. Se nyt sitten tomaattiketsupin tilalla.

Raija Kauppinen pyörittää Paltamon Kontiomäellä yhden naisen yritystä, jonka nimi on Kainuun Country Food. Se on yksi niistä kainuulaisyrityksistä, jotka myyvät tuotteitaan Helsingin Senaatintorilla 13.–15.6.2014 Kainuu Helsingissä -tapahtumassa (siirryt toiseen palveluun). Kauppinen on sitoutunut lähiruokaan ja erityisesti kyytön eli itäsuomenkarjan (siirryt toiseen palveluun) maitoon.

– Sen monipuolinen jalostaminen on sydäntäni lähellä. Toiset sanovat, että kyytönjuusto (siirryt toiseen palveluun) on vaikea brändätä, mutta helppoahan tämä on!

Kainuun Country Food varaa Senaatintorille 2 000 annosta kyytönjuustoa neljässä eri muodossa. Kauppinen yhdistää kyytön maidosta tehtyä juustoa esimerkiksi mansikoihin. Marjasinappeja hän tarjoilee kyytönjuustohampurilaisen välissä.

Ruoan pitää elää ajassa

Raija Kauppinen tekee kyyttöjuustoa Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan Seppälän koulutilan maidosta. Raaka-aineet tulevat usein läheltä.

– Se pitää olla luontoperäistä, ei kemiallista, mahdollisesti Kainuusta – niiden summana syntyy tuote.

Ruishampurilainen juustopihvillä
KyytönjuustohampurilainenJarkko Remahl / Yle

Lähiruoasta alkaa olla jo hyvin tuotteita ja reseptejä, mutta yhdessä asiassa on vielä yleisesti tekemistä.

– Jos käytetään sanaa tuotteistaminen, se tarkoittaa, että se on säännöllisesti samanlaista ja myös laatu sitoutuu siihen. Tuote on sitä, mitä sovitaan ja sitten se on samanlaista. Tässä on mielestäni paljon tekemistä, sanoo Kauppinen.

Hänen mielestään perinteistenkin ruokien pitäisi elää ajassa, jotta ne kelpaisivat myös nuorille.

– Kyytön maidon kohdalla olen pitänyt kuningasajatuksena hampurilaisjuustoa. Hampurilaisiahan syödään miljoonia kappaleita päivässä.

Tuotekehitys koko ajan mielessä

Insinööritaustasta on ollut ruokaan liittyvässä tuotekehityksessä Raija Kauppiselle hyötyä.

– Siellä on kemiaa, fysiikkaa, matematiikkaa. Pitää pystyä laskemaan läpimenoaikoja. Täytyy tietää mitä putken sisällä tapahtuu, että ei tule liikaa pettymyksiä. Välillä menee pieleen, onneksi hyvin harvoin, kun tietoa on riittävästi. Olen myös kehittänyt menetelmiä ja prosesseja, se helpottaa huomattavasti volyymia.

Raija Kauppinen
Raija Kauppinen kehitti juuston valmistuksesta jäävästä herasta juoman.Hanne Kinnunen / Yle

Tuotekehitys pyörii Kauppisen mielessä koko ajan, tekipä hän mitä tahansa. Viimeiset neljä vuotta hän on miettinyt miten hyödyntäisi juuston valmistuksen sivuvirran eli heran.

Juomissa on puolukkaa, mustikkaa ja variksenmarjaa tällä hetkellä, mutta niitä voi myös sekoittaa.

Raija Kauppinen

– Sitähän isot laitokset kuivaavat. Sitten otamme pussin kaupan hyllyltä ja laitamme vettä, sehän on hieno homma. Mutta mulla on niin pieni määrä heraa, että en lähde kuivattamaan sitä, vaan jalostan sitä.

Raili Kauppinen ideoi herasta ja marjoista sekä nokkosista terveellisiä juomia, joita hänellä on myös myynnissä Senaatintorilla.

– Juomissa on puolukkaa, mustikkaa ja variksenmarjaa tällä hetkellä, mutta niitä voi myös sekoittaa. Nokkonen on ollut sydäntäni lähellä juuri terveellisyytensä kautta. Nokkonen maistuu kuivattuna rehulle, märkänä sitä ei monikaan osaa käyttää, joten sen höydyntäminen on ollut hankalaa. Mutta tässä tapauksessa kun nämä kaksi asiaa ovat yhdessä, niin onpa helppoa.

Lue seuraavaksi