Airbnb-majoitussivusto ei erityisemmin kiinnosta verottajaa

Yksityisasuntojen lomavuokraamisen mahdollistava Airbnb on aiheuttanut kiistoja eri puolilla maailmaa, mutta Suomessa viranomaiset ovat ainakin toistaiseksi jättäneet sivuston rauhaan.

internet
Kuvakaappaus Airbnb:n nettisivustosta.
Yli 1000 suomalaista vuokraa asuntojaan ja huoneitaan Airbnb:n välityksellä. Suurin osa asunnoista sijaitsee Helsingissä.Airbnb.com / Yle Uutisgrafiikka

Suomessa Airbnb:n kautta majoituksen vuokraamisesta ei verohallinnon mukaan tarvitse maksaa kuin tavallista pääomatuloveroa, mutta moni vuokranantaja jättää senkin maksamatta.

Maailmalla matkailualan hampaisiin joutunut majoitussivusto ei kuitenkaan vielä ole herättänyt Verohallinnossa suurempaa kiinnostusta.

– Näkisin että tämä on vuokraustoimintaa siinä, missä pitkätkin sopimukset. Tällaiset lyhyemmät asunnon vuokraamiset eivät ole minkään erityisen valvonnan alla, sanoo johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen Verohallinnosta.

Vuokratulojen ilmoittaminen omalla vastuulla

Helsinkiläinen Jaakko on vuokrannut yksiötään turisteille Airbnb:n kautta viime syksystä lähtien lomaillessaan itse ulkomailla. Hän on ilmoittanut saamansa vuokratulot verottajalle.

– En usko, että kovinkaan moni vuokraaja jaksaa sitä tehdä. Siinä on kuitenkin tietty vekslaaminen, etenkin jos on paljon vieraita.

Verojen maksamien vuokratuloista ei välttämättä käy kukkarolle, sillä tulot voi vähentää verotuksesta.

– Loppupeleissä minulle jäisi yhtä paljon käteen, ilmoittaisin tästä verottajalle tai en. Sen takia ei varmaan verottajaakaan hirveästi kiinnosta valvoa tätä toimintaa.