1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Salmelan kesä on tuttuja mestareita ja uusia kykyjä

Taidekeskus Salmelassa annetaan tänä kesänä tilaa varsinkin niille taiteilijoille, jotka ovat olleet vakiinnuttamassa taidekeskuksen asemaa. 25-vuotisjuhlavuosi tarjoaa koettavaksi jo edesmenneiden mestareiden ja nykyisten sekä tulevien taiteentekijöiden töitä.

Kulttuuri
Yksityiskohta Tiina Suikkasen teoksesta
Pekka Havukainen / Yle

Mäntyharjussa taidekeskus Salmelassa tuoksuu tuore maali. Päärakennuksen seinät ovat saaneet jälleen valkean värinsä talven jäljiltä. Hohtavia seiniä vasten piirtyy varjoja kuvanveistäjä Nina Ternon hevoshahmoista ja Ukri Merikannon virtaviivaisista veistoksista.

– Haluamme muistonäyttelyssä muistaa niitä taiteilijoita, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet Salmelaan menneinä vuosina ja olleet useasti täällä esillä. Muuten tämä on tyypillinen kutsunäyttely, jossa nuoret ja kokeneet mestarit kohtaavat, kertoo toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Aurinko leikkii päärakennuksen alakerrassa myös uusilla teoksilla. Esimerkiksi Tero Laaksonen on valmistanut Salmelaa varten uusia töitä.

Lattiat narisevat kulkijan alla ja kapeita rappusia pitkin pääsee kiipeämään vuoden nuoren taiteilijan, taidemaalari Tiina Suikkasen maailmaan. Sen rakentavat kasvit ja hyönteiset.

Taidemaalari Jussi TwoSevenin töissä yleisö kohtaa eläimiä silmästä silmään – joissakin töissä teos levittäytyy kanvaasin yli seinälle. Katutaidetaustainen TwoSeven on residenssitaiteilijana halunnut tehdä oman kunnianosoituksensa suomalaiselle luonnolle. Teosten malleina on ollut täytettyjä eläimiä.

Domanderin talossa ja aitoissa on tuttuun tapaan esillä varsinkin nuorten kykyjen töitä. Installaatiot ja eri materiaaleja yhdistelevät teokset tuovat kaikuja erilaisista ympäristöistä – niin uusista kokemuksista kuin taiteilijoiden menneisyydestä.

Domanderin talo taidekeskus Salmelassa
Inka Hannonen / Yle

Taidekeskus on kasvun paikka

Vaikka moni nuori taiteilija tarttuu samaan aihepiiriin yhtä aikaa, jokaisella on edessä oma matkansa. Taidekeskus tarjoaa tähän kasvualustan ja mahdollisuuden päästä parrasvaloihin.

– Internet-maailma on yhdistänyt ihmisiä ja lähtökohtia tehdä taidetta. Mutta kyllä sanoisin, että jos ihminen on elänyt ikänsä maalla tai kaupungissa, niin se näkyy hänen teoksissaan. Se myös, missä teokset ovat syntyneet, missä taiteilija on käynyt koulunsa, näkyvät myös. Jokainen taiteilija on yksilö, joka ammentaa omasta sielustaan ja elämänkokemuksistaan. Myös oleskelu Viipurin-residenssissämme tai täällä Mäntyharjussa näkyvät töissä, pohtii Hoikkala.

Salmelassa on kuluneiden vuosien aikana käynyt yhteensä jopa 500 000 näyttelyvierasta. Tälle kesälle odotetaan noin 30 000 vierasta. Kasvua on tullut, sillä alkuvuosina kävijämäärä liikkui muutamissa tuhansissa.

Vaikka Salmela on saanut vakiokävijänsä, uutta yleisöä ei ole väsytty houkuttelemaan. Kynnystä tulla taidenäyttelyyn madalletaan musiikilla, jota tuodaan tänä kesänä taidekeskuksen pihapiiriin nousseelle uudelle puistonäyttämölle.

– Tämä on arkkitehti Riitta Vesalan suunnittelema. Musiikkipuolella profiili on tällä kertaa erilainen. Aiemmin on pidetty konsertit kirkossa, mutta nyt tämä puistonäyttämö antaa hieman keveämmät puitteet. Esiintyjiä on Esa Saarisesta ja Tuomari Nurmiosta aina Imatra Big Bandiin, kertoo Hoikkala.

Taidekeskus Salmela avaa ovensa yleisölle lauantaina 7.6.