Kasvitarhalta silmänilon lisäksi suuhunpantavaa

Suomalaiskodeissa on opittu kokkaamaan tuoreista yrteistä. Puutarhayrittäjän mukaan usein pienimuotoiseenkin ruuan kasvattamiseen liittyy perheissä ajatus kasvun ihmeen seuraamisesta.

Kotimaa
Jarno Vuorinen lapsineen yrttejä valitsemassa
Kati Siponmaa / Yle

Kasvitarhalla kahden lapsensa kanssa asioiva Jarno Vuorinen kertoo, että ostoslistalla on vaimon toivomia kukkasia mutta myös suuhunpantavaa.

– Tomaatteja ja yrttejä olisi tarkoitus haalia matkaan, Vuorinen suunnittelee.

Tumma basilika on oma suosikki jo ulkonäkönsäkin vuoksi.

Jarno Vuorinen

Hän kertoo yrttien sopivan monenlaisiin ruokiin ja juomiin tuomaan makua.

– Esimerkiksi tomaatin kanssa basilika sopii vallan mainiosti yhteen ja viime kesänä teimme myös teetä yrteistä. Hakkasimme vain tuoreet yrtit hienommiksi ja laitoimme veteen hautumaan.

Vuorisen mukaan lapsillekin tietyt yrtit maistuvat hyvin.

– Sitruunamelissa oli kiva tuttavuus ja tumma basilika on ainakin oma suosikki jo ulkonäkönsäkin vuoksi, Vuorinen sanoo.

Ruoka ei kasva kaupan hyllyllä

Vuorisen perheessä kolmelle lapselle on haluttu näyttää, mistä ruoka tulee ja mitä pelkän salaattiannoksen päätyminen lautaselle vaatii.

– Potut ovat jo kasvamassa ja punasipuliakin ostin kokeeksi, jos sitäkin saisi salaatin sekaan. Myös kasvimaalla on kasvamassa erilaisia salaatteja. Lisäksi tietysti mansikat, vadelmat ja herukat kasvavat pihapiirissä, Vuorinen listaa.

Puutarhayrittäjä Auli Tasalan mukaan Vuorisen kaltaisia nuoria vanhempia näkyy yhä enenevässä määrin kysymässä itse kasvatattavan syötävän perään.

– Tänä keväänä liikkeellä on ollut myös isovanhempia, jotka haluavat näyttää lapsille kasvun ihmettä, Tasala kertoo.

Kasvitarhakin seuraa muotia

Puutarhaliiton ja Kotimaiset kasvikset ry:n vuoden vihannekseksi valitut erikoistomaatit ovat taimina Tasalan mukaan haluttuja. Television erilaisten ruokaohjelmien myötä lisääntynyt yrttien ja erikoisten mausteiden käyttö näkyy kasvitarhan valikoimissa.

Auli Tasala
Auli Tasala esittelee hyvin kasvanutta Yle Perämeren nimikkotomaattia, jonka toimittaja itse omin käsin kylvi maaliskuussa. Chocolate cherry tekee pieniä ruskeansävyisiä tomaatteja. Kati Siponmaa / Yle

– Pelkästään minttujakin on kuutta erilaista, joista uusimpina inkivääri-, basilika- ja mansikkaminttu. Chilin suosio on muutamana vuonna noussut kovasti, toteaa Tasala.

Tomaatintaimia menee isompiin pihapiireihin, mutta myös parvekkeellisten ihmisten iloksi.

Keminmaalaisessa Vuorisen perheessä jako menee suurinpiirtein niin, että pihan kukat ovat rouvan vastuulla ja isäntä hoitaa yrtit.

– Kukista en ymmärrä yhtään mitään, mutta yrttien kanssa ei tarvitse olla mikään viherpeukalo, Vuorinen naurahtaa.