Palestiinalaiset raivostuivat Australialle - ei kutsu enää Itä-Jerusalemia miehitetyksi

Pääministeri Tony Abbottin hallitus katsoo, ettei nimitys ole sopiva alueesta, joka on rauhanneuvottelujen kohteena. Australian oppositio huomauttaa, että muun muassa maailmanjärjestö YK puhuu miehitetyistä palestiinalaisalueista.

Ulkomaat

Australian hallitus on päättänyt olla enää kutsumatta Itä-Jerusalemia miehitetyksi, kertoo oikeuskansleri George Brandis. Hänen mukaansa Australian ei tule kuvata rauhanneuvottelujen kohteena olevia alueita tällaisella "tuomitsevalla kielenkäytöllä".

Brandis katsoo, että "miehitetty Itä-Jerusalem"-termissä on sellaisia halventavia viittauksia, ettei se ole sopiva eikä tarpeellinen.

Brandis sanoo, että Australia tukee sellaisen rauhanomaisen ratkaisun löytämistä Israelin ja palestiinalaisten kiistaan, joka tunnustaa Israelin oikeuden elää rauhassa ja turvatuin rajoin, mutta myös palestiinalaisten toiveen omasta valtiosta.

Israel miehitti Länsirannan palestiinalaisalueen Itä-Jerusalem mukaan lukien kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Myöhemmin maa ilmoitti liittäneensä Itä-Jerusalemin Israeliin, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut liitosta.

Pääministeri Tony Abbottin hallituksen ilmoitus on saanut kiitosta Israelissa, mutta raivostuttanut palestiinalaiset.

Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n edustaja Hanan Ashrawi sanoo päätöstä häpeälliseksi ja järkyttäväksi. Ashrawin mukaan tällaiset julistukset ovat kansainvälisen oikeuden ja maailmanlaajuisen konsensuksen vastaisia, ja myös tuhoisia rauhanpyrkimyksille.

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman puolestaan kiittää Brandisin ilmoitusta, jossa ei hänen mielestään pelätä "kertoa totuutta Israelin ja palestiinalaisten konfliktista".

Brandis nostatti kiistan Australian senaatissa, kun hän sanoi, ettei mikään Australian hallitus hyväksy "miehitetty"-sanan käyttöä. Osa senaattoreista esitti vastalauseensa ja totesi, että Australia tuki vuosina 2011 ja 2012 YK:n päätöslauselmaa, jossa sanaa käytettiin Itä-Jerusalemista.

Muun muassa vihreiden johtaja Christine Milne totesi, että "miehitetyt palestiinalaisalueet" on YK:n hyväksymä ilmaus. Israelin vuoden 1967 rakentamat siirtokunnat ovat laittomia, hän toteaa viitaten Israelin miehittämilleen alueille rakentamiin juutalaissiirtokuntiin.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset