Vanha sääntö pätee: Tietokone kaipaa lepoa tiltin jälkeen

Vaikka tietotekniikka toimii nykyään lähes valonnopeudella ja tavaraa mahtuu tuhatkertaisia määriä, ei koneiden kaatumisesta ole päästy eroon. Vanhat neuvot ovat kalliit edelleen.

tekniikka
Tietokoneen näppäimistö.
Yle

Tietokoneet ovat kehittyneet vuosien mittaan huimin askelin, mutta edelleen uudetkin koneet joskus tilaan, jossa ei auta muu kuin sammuttaa kone väkivalloin virtakatkaisimesta. Aiemmin ohjeistus kuului, että kannattaa antaa koneen levätä hetki ennen uudelleen käynnistämistä. Tietokonekorjaajan mukaan ohjeistus on lievästi muuttunut.

– Riippuu tilanteesta, miten se kone jää jumiin. Jos koneen virtanappia painetaan pohjassa niin pitkään että kone sammuu, voi koneen käynnistää uudelleen saman tien. Tämä toimenpide kun ei sammuta kaikkea virtaa koneesta, sanoo tietotekniikka-asiantuntija Pasi Isomäki.

Mikäli päätyy sammuttamaan koneen sen takaa löytyvästä virtakytkimestä tai nyppäämään virtajohdon irti, on suositeltavaa pitää kymmenen sekunnin tauko.

– Tauko auttaa siihen, että koneen piirit ehtivät nollaantumaan ja kone pääsee aloittamaan ikäänkuin alusta. Sähkön vieminen koneelta vain sekunniksi ei välttämättä riitä nollaamiseen, Isomäki selvittää.

Kiintolevy kovilla

Melko turvallisesti koneen voi virtanapista siis sammuttaa tiltin sattuessa. Pienellä varauksella tosin.

– Kiintolevyt voivat seota sammuttamisen myötä. Jos kiintolevyllä on juuri kirjoitus kesken kun katkaisee virran, niin tietysti myös se keskeytyy. Aina on riski, että jotain katoaa.

Teknologian kehityksestä huolimatta ei jumiutumisista ole päästy eroon.

– Joskus käyttöjärjestelmä tai joku ohjelma vain kaatuu ja kone menee jumiin. Siihen ei ole mitään tiettyä syytä. Pahimmassa tapauksessa kannettavilla ei auta pelkkä virrankatkaisu, vaan siitä pitää irroittaa akku ja virtajohtokin.

Tietokoneyrittäjä Pasi Isomäki suosittelee paljon pelaaville erillisiä koneita pelaamiseen ja muuhun käyttöön.

– Sitä näkyy meillä tietokonehuollossa paljon, että jopa yrityksienkin koneilla pelataan. Koneella voi olla pelien lisäksi yrityksen laskutusohjelmat ja palkanlaskenta. Lapset myös latailevat netistä ihan kaikennäköistä roskaa mitä keksivät. Kyllä siinä on paljon järkeä olla silloin kaksi konetta talossa,