1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvanveistäjä Pekka Kauhanen palkittiin Pro Leppävirta -mitalilla

Soisalon rantojen kasvatti kantaa kotipaikkaansa mukanaan ja ammentaa savolaisuudesta myös veistoksissaan. Pro Leppävirta -mitali myönnettiin Leppävirran kotiseutujuhlassa viidennen kerran.

Kuva: Yle

Leppävirralta lähtöisin oleva kuvanveistäjä Pekka Kauhanen sai tunnustusta ansiokkaasta ja mittavasta urasta Pro Leppävirta -mitalin muodossa. Kauhaselle Soisalon karut ja louhikkoiset rannat ovat inspiroineet taiteilijaa läpi vuosien.

– Soisalo on kotipaikkani ja sen maisemat tärkeitä. Siellä on minun perustani, Kauhanen kertoo.

Tunnustuksesta Kauhanen oli iloisen yllättynyt.

– Kyllä kaikki kunnianosoitukset yllättävät. Ensin sitä ällistelee ja ihmettelee, kunnes ymmärtää mihin kunnianosoitus muiden joukossa solahtaa.

Kauhasen teoksia on muun muassa Kiasmassa ja viime vuoden lopulla Kauhasen ehdotus voitti talvisodan kansallisen muistomerkkikilpailun. Kauhasen Valon tuoja pystytetään Helsingin Kasarmitorille. Yksi Kauhasen uusista teoksista pystytetään Kuopion torille kesän aikana.

– Teos pohjautuu kotiseudun muistoihin ja lähtee savolaisuudesta. Veistoksessa on Savon väritkin, keltainen ja musta, Kauhanen kertoo.

Kauhanen on palkittu myös Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2011.

Pronssinen Pro Leppävirta mitali on jaettu aiemmin viitenä vuotena. Palkinnon ovat saaneet muun muassa Jorma Hynninen ja Mikko Kuustonen.