Ydinfossiili vai vihreän energian valtias – energiavertailu paljastaa maakuntasi luonteen

Uusmaalainen käyttää 11 kottikärrylllistä kivihiiltä vuodessa, pohjoispohjanmaalainen traktorin peräkärryllisen turvetta. Uusiutuvan energian suurmaakunta on metsäteollisuuden ansiosta Etelä-Karjala ja vesivoiman valtias Lappi. Ylen energiavertailu kertoo, miten sinun maakuntasi tuottaa energiansa – kerro sinä, onko se hyvä vai huono juttu.

Kotimaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Näytä lisävalinnat

Eri puolilla Suomea energiaa tuotetaan varsin monista eri lähteistä. Suuren osan eroista selittää maantiede. Pohjoisessa virtaavat suuret joet, idässä on paljon metsää ja metsäteollisuutta, Pohjanmaalla soita. Eteläisen Suomen tiiviisti asuttu rannikko ei tule toimeen omillaan ja polttaa meriltä saapuvia hiililasteja.

Uusimaa on ydinfossiili

Suomen uusiutumattomin energiantuottaja on Uusimaa. Yksitoista kottikärryllistä kivihiiltä, energiamäärässä mitattuna vieläkin enemmän maakaasua ja ydinvoimaa. Energialajien erottelu paljastaa, että sähköä tekevistä ydinreaktoreista menee mereen yhtä paljon hukkalämpöä kuin koko maakunnan kaukolämpökattiloista koteihin.

Satakunnassa halkeaa uraani

Ydinvoiman merkitys on suuri koko Suomelle, joten ei ole ihme, että valtakunnan toisessa ydinvoimamaakunnassa Satakunnassa uraani peittoaa alleen kaiken muun. Vaikka Olkiluodon voimalat tahkoavat sähköä koko Suomelle, valtavasta uraanirallista länsirannikolla ei tarvitse kärsiä. Polttoainetta kuluu vuodessa kaksi teelusikallista satakuntalaista kohden eli yhteensä parikymmentä kottikärryllistä.

Lapissa virtaa vesi

Suomalaisen vesivoiman valtias on laaja Lappi, joka tuottaa vesivoimaa yli kaksi kertaa enemmän kuin lähimmät kilpailijat. Piskuiset Tampereen Tammerkosken voimalat pääsisivät vain kolmeen prosenttiin tästä, vaikka tahkoaisivat koko vuoden täysillä.

Karjalassa poltetaan puuta sen eri muodoissa

Suomen maakunnista eniten puupohjaisia polttoaineita käytetään Etelä-Karjalassa. Metsähakkeeksi muutettuna sitä palaa jokaista asukasta kohden kukkurallisen yhdistelmärekan verran. Tosiasiassa tästä vain pieni osuus on haketta.

Tarkempi jaottelu kertoo, että metsäpolttoaineita käytetään laitoksissa vain vain vajaat kolme auton peräkärryllistä henkeä kohden. Selkeästi suurin vihreän energian lähde on puunjalostusteollisuus, kuten sellunkeitosta syntyvä mustalipeä.

Jos mittarina käytetään uusiutuvan energian osuutta koko tuotannosta, Suomen vihrein maakunta on Pohjois-Karjala, sekin pitkälti metsäteollisuuden ansiosta.

Näin selvität oman maakuntasi energialähteet

Yle Uutisten energiavertailun avulla voit selvittää, mistä oman maakuntasi laitokset tuottavat energiansa ja kuinka paljon eri polttoaineita kuluu esimerkiksi asukasta kohden. Vertailusta selviää myös se, kuinka paljon polttoaineista tehdään sähköä, kaukolämpöä tai teollisuuslämpöä. Varsinkin metsäteollisuuspaikkakunnilla on syytä jaotella uusiutuvat energialähteet tarkemmin, jotta selviää metsäteollisuuden jäteliemien suuri merkitys.

Lukuja tutkaillessa on syytä pitää mielessä, että Tilastokeskuksen tilastot kertovat, missä ja miten energiaa tuotetaan, eivät sitä, missä energia tai teollisuuden tuottamat tavarat lopulta käytetään. Satakuntalaiset tahkoavat sähköä myös muun maan tarpeisiin ja karjalaiset paperia paitsi Suomeen myös maailmalle.

Merkittävää on myös kiinteistökohtaisen lämmityksen puuttuminen tilastoista – esimerkiksi puun pienpoltosta kun ei maakuntakohtaisia tietoja löydy.

Energiapolitiikka on tuhannen ja yhden kysymyksen soppa – mikä on sinulle se tärkein?

Ilmastonmuutos, Ukrainan kriisi, kauppatase, teollisuuden työpaikat, kirkkaat järvet, luonnon monimuotoisuus ja energialaskun suuruus. Eikä siinä vielä kaikki. Taajamakerrostalon lämmössä ja sähkölampun valossa energia voi tuntua itsestään selvältä asialta, mutta se kätkee taakseen monta kiistanalaista poliittista, taloudellista ja arvoihin pohjautuvaa kysymystä.

Paljon on kiinni maailmanpolitiikasta, mutta paljon päätetään myös Suomessa. Valtio voi verojen ja tukien avulla ohjata energiantuotantoa haluamaansa suuntaan, ja isot päätökset, kuten ydinvoimaloiden rakentaminen päätetään eduskunnassa.

Myös paikallispolitiikalla on merkitystä, sillä Suomessa monet energialaitokset ovat kaupunkien omistuksessa: näin kansalaisilla on periaatteessa mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä lähivoimaloissa palaa.

Mitä vertailu sinulle kertoo? Miten sinä haluaisit energiasi tuotettavan?