1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin varoitti Ukrainaa ja EU-johtajia: Venäjä suojelee talouttaan

Venäjän presidentti vaatii Ukrainaa lopettamaan sotilasoperaatiot maan itäosassa. Putinin mukaan välitön tulitauko on edellytys neuvotteluille. Hän sanoi keskustelujen länsimaiden johtajien kanssa olleen positiivisia.

Ulkomaat
Vladimir Putin puhuu tiedotustilaisuudessaan Ranskan Normandiassa.
Vladimir Putin piti tiedotustilaisuuden Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksien jälkeen Ranskan Ouistrehamissa perjantaina.Juri Kadobnov / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut, että Venäjä ryhtyy toimiin taloutensa suojelemiseksi, mikäli Ukraina ja EU allekirjoittavat yhteistyösopimuksen.

– Heti kun sopimus on allekirjoitettu, alamme tehdä toimenpiteitä taloutemme suojelemiseksi, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Normandian maihinnousun muistojuhlallisuuksien jälkeen.

Putin antoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan ymmärtää keskustelleensa asiasta Britannian pääministerin, Ranskan presidentin, Saksan liittokanslerin ja Ukrainan uuden presidentin kanssa.

– Yhteistyösopimuksen allekirjoittaminen Ukrainan ja EU:n välillä on tulossa ja varoitin heitä, että meidän on tehtävä toimenpiteitä suojellaksemme omaa talouttamme.

Presidentti vaati Ukrainaa myös lopettamaan "rankaisevat" operaatiot Itä-Ukrainassa. Putinin mukaan Ukrainan johdon pitäisi näyttää "hyvää tahtoa" ja "valtiollista viisautta".

Putin katsoo, että välitön tulitauko Itä-Ukrainassa on välttämätön, jotta neuvotteluja voidaan pitää liittovaltion kannattajien kanssa.

Putin kuten monet muutkin valtionjohtajat ovat osallistuneet Ranskassa Normandian maihinnousun muistojuhliin perjantaina. Hän sanoi keskustelujen länsimaiden johtajien kanssa olleen positiivisia.

– Mielestäni näkemysten vaihto oli hyvin positiivista.

Putin tapasi lyhyesti muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman, joka vaati Putinia lievittämään jännitteitä Ukrainassa.

Putin keskusteli juhlallisuuksien yhteydessä myös Ukrainan uudeksi presidentin valitun Petro Porošenkon kanssa. Putinin mukaan Porošenkon lähestymistapa Ukrainan kriisiin vaikuttaa oikealta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi