1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Kätilön ohjaaja: Rakkaus on pelastusrengas sodan keskellä

Katja Ketun menestysromaaniin pohjautuvan Kätilö-elokuvan kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä Liettuassa. Antti J. Jokisen ohjaaman elokuvan ensi-ilta on ensi vuoden syyskuussa.

elokuvat
Antti Jokinen
Ohjaaja Antti J. Jokinen kertoo, kuinka elokuvan kuvaukset ovat lähteneet käyntiin Liettuassa.

Lapin sodan vankileirin lavasteet on pystytetty keskelle liettualaista metsää. Korkea piikkilanka-aita ympäröi puisia rakennelmia, hakaristilippu liehuu ja SS-univormuiset sotilasavustajat odottavat vuoroaan. Kyseessä on Kätilö-elokuvan päätapahtumapaikka Titovkan vankileiri.

Naiset taipuvat, mutta eivät murskaudu. Se tekee heistä mielenkiintoisia elokuvan päähenkilöitä.

Antti J. Jokinen

Katja Ketun kirjoittamaKätilöon rakkaustarina Lapin sodan varjossa. Suomalainen kätilö Helena rakastuu saksalais-suomalaiseen SS-upseeriin Johannekseen.

Elokuvan käsikirjoitus on syntynyt Ketun ja ohjaaja Antti J. Jokisen yhteistyönä. Jokinen halusi tehdä elokuvasta etenkin rakkaustarinan, mutta kertoa myös suomalaisten ja saksalaisten väleistä pienten ihmisten tasolla.

– Miten suomalaiset joutuivat Lapissa vaikeaan tilanteeseen ja millaista se yhteiselo oli saksalaisten ja suomalaisten välillä. Minun tematiikassani sota on se paha, mutta ihmiset ovat inhimillisiä. Vaikka siellä on SS-sotilaita, niin niillä on kuitenkin inhimilliset pyrkimykset ja minä yritin ymmärtää niitä kaikkia, Jokinen sanoo.

Feministiset tarinat kiinnostavat

Antti J. Jokinen ohjasi aiemmin Sofi Oksasen Puhdistus-romaaniin pohjautuvan elokuvan. Hän ei näe Kätilöä sen jatkeena.

Hyvät kuvauspaikat, kohtuullinen hintataso ja Liettuan valtio tukee ulkomaisia elokuvaryhmiä verohelpotuksilla.

Jukka Helle

–Puhdistuskertoi traagisesta rakkaudesta ja tämä kertoo siitä, miten rakkaudesta voi saada sodan keskellä pelastusrenkaan ja mitä hyvää se tuo tullessaan. Tietysti se mietitytti, kun otti tämän aiheen, että onko tässä liikaa yhtäläisyyksiä. Mutta niitä oli aika vähän.

Jokinen sanoo, että häntä kiinnostavat etenkin tarinat naisten näkökulmasta.

– Minua kiinnostavat feministiset tarinat, missä yritetään saada naisia taipumaan asioihin. He kyllä taipuvat, mutta eivät murskaudu. Se tekee heistä mielenkiintoisia elokuvan päähenkilöitä.

Kätilön pääroolissa nähdään Jokisen avopuoliso Krista Kosonen.

– Valintaan ei liity sen enempää romantiikkaa. Roolivalinnat tehtiin yli kaksi vuotta sitten, kun hankin tämän kirjan oikeudet. Puhdistus-elokuvasta halusin ottaa mukaan tähän Kristan ja Tommi Korpelan.

Kätilö -elokuvaa kuvataan Liettuassa.
Kätilö-elokuvaa kuvataan Liettuassa

Liettuassa Lappia halvempaa

Kätilö-elokuvaa on kuvattu lähellä Vilnaa jo toukokuun puolivälistä asti. Kuvausten tekeminen on halvempaa Liettuassa kuin Lapissa. Kuvausryhmän noin 70 työntekijästä valtaosa on liettualaisia.

– Täältä löytyvät hyvät kuvauspaikat, kohtuullinen hintataso työvoimassa ja Liettuan valtio tukee ulkomaisia elokuvaryhmiä parinkymmenen prosentin verohelpotuksilla, kertoo elokuvan toinen tuottaja Jukka Helle Solar Filmsistä

Elokuvan budjetti on noin kaksi miljoonaa euroa, mikä on hieman normaalia suomalaiselokuvaa enemmän.

Kätilö-elokuvan kuvaukset jatkuvat Liettuassa vielä viikon. Myöhemmin kuvauksia tehdään Lapissa ja Pohjois-Norjassa Jäämerellä. Kätilö saa ensi-iltansa ensi vuoden syyskuussa.

Antti J. Jokisen ohjaama Puhdistus sai jonkin verran näkyvyyttä myös ulkomailla. Kätilön menestyksestä hän ei koe paineita.

– Ennen kaikkea minulle tämän elokuvan tärkeys tulee siitä, pystynkö välittämään tunteita katsojille. Tietenkin toivoo paljon katsojia, mutta kyllä se sisällöllinen tarve on suurin, sanoo Jokinen.

Lue seuraavaksi