1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Krista Kosonen: Kätilön rooli yksi tärkeimmistä tähän mennessä

Kätilö-elokuvan pääosaa varten näyttelijä kävi tutustumassa myös kätilön työhön.

elokuvat
Krista Kosonen
Krista Kosonen kertoo valmistautumisestaan Kätilö-elokuvan päärooliin.

Näyttelijä Krista Kosonen seisoo keskittyneenä Kätilö-elokuvan kuvauksissa Liettuassa. Hän esittää päähenkilöä, kätilö Helenaa. Päällään hänellä on musta mekko, hiukset ovat kahdella letillä ja jalassa on mustat lapikkaat.

Kosonen on valmistautunut rooliaan varten jo kahden vuoden ajan. Hän on perehtynyt sotaan ja aikakauteen lukemalla paljon.

– Kyllä tämä on ollut viimeisen vuoden ajan läsnä elämässä kaikella tapaa. Kotikin on ollut aika sotateemainen, että siellä on ollut rankkaa tavaraa levitettynä pöydille viimeiset puoli vuotta, Kosonen kertoo.

Kyllä tässä on pitänyt mennä välillä aika syviin tunnelmiin.

Lauri Tilkanen

Helenan roolia varten Kosonen on myös opetellut Lapin murretta ja käynyt tutustumassa kätilön työhön Naistenklinikalla.

– Tuli sellainen olo, että onhan tämä näyttelijän työ vähän naurettava ammatti. Toinen on oikeasti siinä tuomassa elämää maailmaan ja minä kirjoitan siinä vieressä, että mitäs sitten tapahtuu, Kosonen nauraa.

Haasteellinen rooli

Kätilö Helena rakastuu tarinassa SS-upseeri Johannekseen ja tekee sodan keskellä epäinhimillisiäkin valintoja. Näyttelijä Krista Kososelle rooli on ollut erityisen haastava.

– Usein näyttelee läheltä itseään jotain luonnollista, modernia kolmekymppistä naista. Tässä tekee eri henkilöä kuin itse on ja henkilöä, joka reagoi eri tavalla kuin minä reagoisin ja toimii eri tavalla kuin minä toimisin. Se on ollut haastavaa.

Kosonen kokee, että päärooli Kätilö-elokuvassa on yksi hänen tärkeimmistään.

– On jännä tehdä roolia, jonka kokee jo tehdessään, että tämä on yksi tärkeimmistä tähän astisista. Jo senkin takia, että teema on niin suuri ja tärkeä. Ja on olemassa ihmisiä, jotka ovat kokeneet sodan. Siihen tulee tietty vastuu mukana.

Lauri Tilkanen
Lauri Tilkanen pitää omaa roolityötään elokuvassa haastavana.

Murtuneen mielen tutkimusmatka

Kätilö-elokuvan miespääosaa, SS-upseeri Johannesta, esittää Lauri Tilkanen. Ennen elokuvan kuvauksia hän perehtyi paljon sotahistoriaan.

Tuli sellainen olo, että onhan tämä näyttelijän työ vähän naurettava ammatti.

Krista Kosonen

– Olen ottanut selvää Lapin sodan historiasta, mutta myös natsien historiasta, joukkosurmista ja Ukrainan tapahtumista. Olen lukenut kirjoja ja katsonut dokumentteja ja niiden pohjalta yrittänyt luoda tämän Johanneksen hahmon, Tilkanen kertoo.

Roolihahmo Johannes todistaa sodan aikana joukkoteloituksen, mikä järkyttää hänen mieltään. Näyttelijä Lauri Tilkaselle sulkeutuneen miehen mielenmaisemaan sukeltaminen on ollut paikoin jopa rankkaa.

– Tämä on ollut haastava rooli. Kyllä tässä on pitänyt mennä välillä aika syviin tunnelmiin. Täytyy sanoa, että tämä on ollut semmoinen murtuneen mielen tutkimusmatka.

Lue seuraavaksi