Taksiyritys Uberin arvo nousi yli 13 miljardiin euroon

Sijoittajat uskovat viisi vuotta vanhaan Uber-palveluun. Useiden maiden viranomaiset suhtautuvat kuitenkin epäilevästi yritykseen.

internet

Taksipalveluita tarjoava Uber on noussut yhdeksi arvokkaimmaksi startup-yritykseksi. Yritys ilmoitti perjantaina keränneensä viimeisimmällä rahoituskierroksella 1,2 miljardia dollaria. Tämä nostaa yrityksen arvon 18,2 miljardiin dollariin, eli 13,3 miljardiin euroon.

Uber tarjoaa taksipalveluita älypuhelinsovelluksen avulla. Sovellus näyttää käyttäjää lähellä olevat vapaat taksit, joista hän voi valita mieluisensa. Matkan maksaminen tapahtuu sovelluksen välityksellä.

Kuljettajan ei tarvitse olla taksikuski, vaan vähimmillään pelkkä auto, vakuutus ja älypuhelin riittävät työhön. Useissa maissa lainsäädäntö kuitenkin vaatii, että kuljettajalla on taksilupa.

Vuonna 2009 perustettu yritys on levinnyt nopeasti eri puolille maailmaa. Tällä hetkellä sen tarjoaa palveluaan 128 kaupungissa 37 maassa. Uber selvittää parhaillaan mahdollisuuksia toimintaan Helsingissä.

Säännellyn taksitoiminnan tontille pyrkivä Uber on kohdannut vastustusta perinteisten toimijoiden suunnalta. Myös useiden maiden viranomaiset ovat suhtautuneet epäilevästi yrityksen toimintamalliin.

Lähteet: Reuters, AFP