1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarjakuvalegenda Bill Watterson teki yllätysvierailun lehtien sivuille lähes 20 vuoden hiljaisuuden jälkeen

Lassi ja Leevi -sarjakuvan palvottu luoja piirsi kolme vierailustrippiä Stephan Pastisin Helmiä sioille -sarjakuvaan. Kyseessä olivat hiljaiseloa viettäneen taiteilijan ensimmäiset uudet julkaisut lähes 20 vuoteen.

Stephan Pastisin Helmiä sioille (Pearls Before Swine) -sanomalehtisarjakuvan lukijat yllättyivät kuluneella viikolla, kun strippisarjaan ilmestyi nimettömäksi jättäytyneen vierailijataiteilijan kynänjälkeä. Piirrosjälki oli sarjakuvansa tunteville tutun näköistä, ja strippien julkaisun jälkeen totuus tulikin ilmi Pastisilta itseltään: vieraileva taiteilija oli itse Bill Watterson, legendaarinen Lassi ja Leevi (Calvin and Hobbes) -sarjakuvan luoja.

Watterson on viimeiseen asti karttanut julkisuutta valtavan suositun Lassin ja Leevin tultua päätökseensä vuonna 1995, eikä hän ole julkaissut uusia sarjakuvia tuon päivän jälkeen. Helmiä sioille -sarjakuvan vierailustripit ovat siis ensimmäiset Bill Wattersonin julkaistut sarjakuvat lähes 20 vuoteen.

Helmiä sioille -piirtäjä Stephan Pastisin mukaan vierailijastripit syntyivät Wattersonin aloitteesta. Pastis kuvailee blogissaan Bill Wattersonin kanssa työskentelyä surrealistiseksi kokemukseksi.

– Jos olisitte kysyneet minulta tätä ennen, kuinka todennäköisenä pitäisin sitä, että Bill Watterson ehdottaisi sarjakuvan tekemistä kanssani, olisin sanonut sen olevan suurin piirtein yhtä todennäköistä, kuin että Jimi Hendrix kysyisi mielipidettäni uudesta kitarariffistään. Ja tiedän kyllä, että Hendrix on kuollut, Pastis kirjoittaa.

Sarjakuvan tarinassa Wattersonin alter egona toimii Libby -niminen pikkutyttö, joka nolaa Pastisin oman hahmon piirtämällä tämän sarjakuvan tätä itseään paremmin. Yhteensä kuuden sarjakuvan jatkumo on luettavissa täältä (siirryt toiseen palveluun), alkaen Libbyn esittelystä. Wattersonin piirrokset alkavat kahta strippiä myöhemmin.