Prinsessa Leonore kastetaan perintömekossa öölantilaisen lähteen vedellä – Yle näyttää juhlan suorana

Kastejuhlaa vietetään kuninkaallisen perheen kotilinnassa Drottningholmissa pikkuprinsessan vanhempien ensimmäisenä hääpäivänä. Yle näyttää kastejuhlan suorana klo 12.45 alkaen TV1:ssä ja Yle Areenassa.

Kuva: SVT

Ruotsin hovin uusimman tulokkaan, prinsessa Madeleinen ja Christopher O'Neillin tyttären prinsessa Leonoren kastejuhlaa vietetään Drottningholmin linnassa. Kastejuhlapäivä on samalla pariskunnan ensimmäinen hääpäivä.

Kuninkaallisen perheen kotilinna Drottningholm on poikkeuksellinen kastepaikka, sillä yleensä kuninkaalliset kastetaan Tukholman Kuninkaanlinnan kirkossa. Vaikka kastepaikka on poikkeuksellinen, noudatetaan juhlassa muuten tarkasti perinteitä. Kastemekkona on kuningas Kaarle XVI Kustaan isän prinssi Kustaa Aadolfin ristiäisissä vuonna 1906 ensimmäisen kerran käytetty puku.

Kastevetenä käytetään öölantilaisen lähteen vettä. Saman lähteen vedellä on kastettu niin kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip, prinsessa Madeleine kuin prinsessa Estellekin. Hopeinen kastemalja on 1700-luvun alusta ja pöytä, jolla malja on, 1600-luvulta. Pikkuprinsessa lepäilee juhlan aikana kuninkaallisessa kehdossa, joka on ollut käytössä vuodesta 1830 lähtien.

Leonore Lilian Marian kastaa Ruotsin evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Anders Wejryd, joka kastoi myös prinsessa Estellen ja vihki kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin.

Madeleinen tyttärellä on kuusi kummia, eli kaksi enemmän kuin tulevalla hallitsijalla Estellellä. Madeleine valitsi kummeiksi sisarensa Victorian, hyvän ystävänsä Louise Gottliebin ja serkkunsa Patrick Sommerlathin. Christopher O'Neillin valitsemat kummit ovat vanhin sisar Tatjana D'Abo, nuorimman sisaren aviomies Ernst Abensberg und Traun ja lapsuudenystävä Alice Bamford.

Kirkkoon on kutsuttu 160 vierasta, joista sata osallistuu kastejuhlan jälkeen alkavalle vastaanotolle. Vierasjoukko koostuu lähinnä sukulaisista ja ystävistä, sillä juhlavieraiden joukossa ei ole ulkomaalaisia kuninkaallisia, ja Ruotsin poliittisesta johdostakin on paikalla vain muutamia edustajia.

Yle näyttää kastejuhlan suorana klo 12.45 alkaen TV1:ssä ja Yle Areenassa.