Filippiinien ja Vietnamin sotilaita kokoontui urheilemaan ja juomaan olutta kiistellylle saarelle – uhmasivat Kiinaa

Sotilaiden toimet eivät jääne huomaamatta Kiinalta, joka pitää saarta omanaan.

Ulkomaat
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Joukko vietnamilaisia ja filippiiniläisiä sotilaita kerääntyi urheilemaan ja juhlimaan kiistellylle Lounais-Cayn saarelle Etelä-Kiinan merellä sunnuntaina.

Harvinaisen tapahtuman yhteydessä sotilaat joivat yhdessä olutta sekä pelasivat jalkapalloa ja lentopalloa. Joukkojen toimet eivät jääne huomaamatta Kiinalta, joka pitää saarta omanaan.

Kokoontuminen Spratlysaarien ryhmään kuuluvalle Lounais-Caylle symboloi sitä, kuinka aiemmin toisiaan epäilleet naapurit tekevät nyt yhteistyötä kiistellyllä merialueella Kiinan kasvavasta itsevarmuudesta huolimatta.

Alueen energiavarat kiinnostavat

Filippiinien laivaston upseerit pitivät tilaisuutta Vietnamin hallinnoimmalla saarella mahdollisuutena näyttää maailmalle, että harmonia voi vallita Etelä-Kiinan merellä siitä huolimatta, että monet maat pitävät vesiä ominaan. Alueen merenpohjassa arvellaan sijaitsevan huomattavia energiavarantoja.

Noin 40 filippiinien laivaston henkilöstön jäsentä saapui saarelle osallistuakseen päivän mittaiseen tapahtumaan.

Filippiinien laivaston tiedottajan, komentajaluutnantti Gerard Fabicin mukaan ryypiskelyn ja pallopelien lisäksi sotilaat järjestivät köydenvetokilpailun sekä tanssi- ja lauluesityksiä ja söivät yhdessä.

Vietnamin laivaston eversti Le Xuan Thuy kertoi uutistoimisto Reutersille, että "Kiinan kurittomat toimet loukkaavat kansainvälisiä lakeja" sekä hankaloittavat Vietnamin ja Filippiinien joukkojen toimintaa alueella.

Kiistaa saarista ja merialueista

Filippiinit, Malesia ja Brunei kukin pitävät joitakin Spratlysaarista ominaan. Kiina, Taiwan ja Vietnam puolestaan pitävät koko saariryhmää omanaan.

Kiina lisäksi vaatii 90 prosenttia koko Etelä-Kiinan merestä itselleen. Kiinan hallitus syyttää muita maita ongelmien aiheuttamisesta alueella.

Diplomaattien ja asiantuntijoiden mukaan Kiinan laivaston valta Aasian vesillä ajaa muita alueen maita toimimaan yhdessä.

Lähteet: AP, Reuters