Hyppää sisältöön

Tietokone läpäisi ensimmäistä kertaa tekoälyä mittaavan testin

Matemaatikko Alan Turingin kehittämän testin läpäisemistä on pidetty merkittävänä virstanpylväänä tekoälyn kehittämisessä.

Tietokoneohjelma on läpäissyt ensimmäistä kertaa tekoälyä mittaavan Turingin testin. Britanniassa Readingin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) järjestämässä testissä tietokoneohjelma onnistui vakuuttamaan joukon ihmisiä siitä, että se oli ihminen.

Matemaatikko Alan Turingin vuonna 1950 kehittämä testi pyrkii vastaamaan kysymykseen, voivatko koneet ajatella. Testissä ihmiset käyvät tietokoneen kanssa viiden minuutin keskusteluja tekstimuodossa ja yrittävät saada selville, onko kyseessä ihminen vai kone. Tietokone läpäisee kokeen, jos 30 prosenttia tuomareista luulee sitä ihmiseksi.

Arvostetussa brittiläisessä tiedeakatemiassa Royal Society of Londonissa lauantaina järjestetyssä testissä tietokoneohjelma onnistui uskottelemaan 33 prosentille tuomareista, että se on 13-vuotias ukrainalaispoika.

Ohjelman kehittivät venäläissyntyinen Vladimir Veselov ja ukrainalaissyntyinen Eugene Demchenko.

Brittilehti Independentissä (siirryt toiseen palveluun) Veselov sanoo, että kesti kauan kehittää pojan persoonasta uskottava.

– Ideamme oli, että hän voi väittää tietävänsä kaiken, mutta hänen ikänsä selittää sen, ettei hän tiedäkään kaikkea, Veselov sanoi.

Eräiden tietokoneohjelmien on väitetty läpäisseen testin jo aiemmin, mutta testiolosuhteet eivät ole olleet tieteellisesti yhtä pätevät.