Asemiehet hyökkäsivät pakistanilaiselle lentokentälle – tulitus alkoi uudelleen

Ainakin 24 ihmistä on kuollut hyökkäyksessä. Hyökkääjien joukossa epäillään olevan ainakin uzbekistanilaisia terroristeja. Pakistanin Taliban ilmoitti maanantaina tehneensä iskun kostaakseen johtajansa Hakimullah Mehsudin kuoleman.

Ulkomaat
Karachin kansainvälinen lentokenttä.
Palomiehet sammuttavat lentokentän tulipaloja 9. kesäkuuta.Asif Hassan / AFP / Lehtikuva

Joukko raskaasti aseistautuneita miehiä hyökkäsi sunnuntaina Pakistanin vilkkaimmin liikennöidylle lentokentälle Karachin kaupungissa. Viranomaiset luulivat aamulla tilanteen olevan jo ohi, mutta tulitus alkoi uudelleen tuntien kuluttua.

– Olemme käynnistäneet operaation uudelleen ja kutsuneet lisäjoukkoja paikalle, puolisotilaallisten joukkojen tiedottaja Sibtain Rizvi ilmoitti.

Ainakin yksi poliisi on loukkaantunut uudessa tulitaistelussa.

Erikoisjoukot paikalla

AFP:n toimittajan mukaan lentokentältä kuuluu jälleen ammuskelun ääniä ja eliittikommandojen ryhmä syöksyi sisään lentokenttärakennukseen.

Hyökkäyksessä on kuollut ainakin 26 ihmistä. Lisäksi ainakin 21 on haavoittunut.

Surmansa saaneiden joukossa on 10 hyökkääjää, lentokentän työntekijöitä sekä paikallisen lentoyhtiön henkilökuntaa. Kaikki lentokentällä olleet matkustajat ovat tiettävästi turvassa.

Kolme hyökkääjää räjäytti itsensä ja turvallisuusjoukot ampuivat seitsemän hyökkääjää.

Poliiseiksi naamioituneet asemiehet hyökkäsivät lentokentälle, tulittivat ihmisiä automaattiaseillaan ja heittelivät käsikranaatteja. He olivat varustautuneet myös raketinheittimillä ja itsemurhapommiliiveillä.

Tarkkaan suunniteltu hyökkäys

Ensimmäisessä vaiheessa tulitaistelu kesti viisi tuntia, kun poliisi ja Pakistanin armeija ottivat yhteen hyökkääjien kanssa.

Sindhin maakunnan pääministeri Qaim Ali Shahin mukaan hyökkäyksen ensimmäiseen vaiheeseen osallistui kymmenen militanttia.

– He olivat hyvin koulutettuja. Heidän suunnitelmansa oli tarkkaan mietitty, Shah sanoi.

Hänen mukaansa hyökkääjien tavoitteena oli tuhota lentokoneita ja rakennuksia, mutta he eivät onnistuneet suunnitelmassaan.

Lentokoneen kaappaus epäonnistui

Korkea-arvoinen tiedusteluviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hyökkääjät yrittivät kaapata lentokoneen pääterminaalin läheltä. Kun kaappaus epäonnistui, niin he alkoivat ampua.

– Matkustajakone Jinnahin terminaalissa oli heidän kohteensa. Kun he eivät päässeet koneen luo, niin he tuhosivat kaksi terminaalia, viranomainen sanoi.

Puolisotilaallisten joukkojen pääjohtaja Rizwan Akhtar kertoi toimittajille, että ainakin osa hyökkääjistä on uzbekistanilaisia. Viranomaiset selvittävät edelleen hyökkääjien henkilöllisyyksiä ja kansallisuuksia.

Pakistanin Taliban kertoi AFP:lle maanantaina tehneensä iskun kostaakseen johtajansa Hakimullah Mehsudin kuoleman. Mehsud sai surmansa Yhdysvaltain lennokki-iskussa marraskuussa.

Samalla Talibanin tiedottaja Shahidullah Shahid tyrmäsi Pakistanin hallituksen tuoreen tarjouksen rauhanneuvotteluista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters