1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kittilän kaivoksella sattui aiempaa enemmän tapaturmia

Kittilän kaivoksella on sattunut aiempaa enemmän työtapaturmia. Kaivosyhtiön mukaan vakavilta vammoilta on kuitenkin vältytty. Tyypillinen vahinko on nilkan nyrjähtäminen.

Agnico-Eaglen kultakaivoksen avolouhos Kittilässä elokuussa 2011. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kaivosyhtiö Agnico-Eaglen mukaan Kittilän kaivoksella sattui alkuvuonna 7,22 poissaoloon johtanutta työtapaturmaa 200 000 työtuntia kohden. Vuosi sitten luku oli 2,23 työtapaturmaa. Luvussa on mukana myös urakoitsijoiden työntekijöille sattuneet tapaturmat.

Yhtiön mukaan kaivoksella ei kuitenkaan ole sattunut vakavia työtapaturmia, vaan loukkaantumiset ovat olleet enimmäkseen esimerkiksi liukastumisesta aiheutuneita jalkavammoja tai työkalujen käytössä syntyneitä sormivammoja.

Lisää hiekkaa, parempia työkenkiä

Kittilän kaivoksella yritetään vähentää työtapaturmia useilla konsteilla. Esimerkiksi talvella kaivoksen teiden ja pihojen hiekoitusta on lisätty ja erityisiä hanskoja käytetään sormivammoja vastaan. Koska tyypillinen vahinko on nilkan nyrjähtäminen, kaivoksella on otettu koekäyttöön uusia, nilkkaa paremmin tukevia turvakenkiä.

– Yksi tärkeä työturvallisuuteen vaikuttava asia on työpaikan siisteys ja järjestys. Niinpä toimimme vastuullisesti ja huolehdimme työympäristöstämme ja pidämme koneet, laitteet ja työvälineet hyvässä kunnossa, käytämme suojavarusteita ja puutumme mahdollisiin epäkohtiin, Kittilän kaivoksen tiedotuslehtisen Kaivossanomien tuoreessa numerossa opastetaan.