1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Miehen kasvot kehittyivät ottamaan vastaan nyrkiniskuja

Uusi tutkimus osoittaa, että ihmisen esi-isät kävivät ankaria tappeluita, joiden seurauksena evoluutio sai sukupolvien kuluessa miesten kasvojen luut paksuuntumaan. Vielä nykyäänkin miesten ja naisten kasvojen luusto poikkeaa toisistaan.

Ulkomaat
Australopithecus-suvun vahanukkejäljitelmä.
Australopithecus-suvun vahanukkejäljitelmä japanilaisen tiedemuseon näyttelyssä.Franck Robichon / EPA

Nykyihmisen esi-isät kävivät keskenään kovia nyrkkitappeluja. Sukupolvien kuluessa esi-ihmisen kasvonpiirteet kehittyivät siten, että kovimmalla koetuksella olleet kasvojen luut vahvistuivat. Ihmisen kehityshistorian tylyä puolta on selvittänyt Utahin yliopiston tutkijaryhmä professori David Carrierin johdolla.

Tutkimuksen kohteena olivat Australopithecus-suvun esi-ihmiset._ Australopithecuksilla_ varsinkin miespuolisten jäsenten kasvot olivat jykevät. Tutkijat ovat aiemmin arvelleet tämän johtuneen heidän käyttämästään ruokavaliosta, joka olisi koostunut kovaa pureskelua edellyttävistä pähkinöistä, siemenistä ja heinistä.

Carrierin tutkijaryhmä totesi kuitenkin tiedon Australopithecuksien ruuasta olleen väärä, nämä söivätkin lähinnä hedelmiä. Tutkijat alkoivat pohtia kasvonpiirteille muita selityksiä.

Selitykseksi nousi apinaihmisurosten naaraista ja muista resursseista käymä ankara kilpailu, mikä johti verisiin yhteenottoihin ja jatkuviin kasvovammoihin.

Tutkijat keräsivät tietoa mm. ensiapupoliklinikoilta, missä hoidetaan tappeluista syntyneitä vammoja.

Apinaihmisten yhteenotoissa kovimmalle joutuvat samat ruumiinosat kuin nykyajan nakkikioskitappeluissakin - poski, leuka, nenä ja silmät. Australopithecus-miehillä nämä alueet paksuuntuivat kestämään iskuja.

Kyseiset alueet kasvojen luustossa ovat myös nykyajan miehillä ja naisilla selkeästi erilaiset, tutkijat sanovat.

- Yleisimmin murtuva luu ihmisillä on leukaluu, sanoo professori Carrier BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Nykyään se ei kirurgien ja modernin lääketieteen ansiosta ole maailmanloppu, mutta neljä miljoonaa vuotta sitten leukamurtuma saattoi olla kuolemaan johtava vamma. Jos ei voinut pureskella ruokaa, saattoi kuolla nälkään.

Tutkimus on julkaistu Biological Reviews (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Lue seuraavaksi