Oikeutta eläimille: Seurantakuvat kertovat huonojen olojen jatkuvan turkistarhoilla

Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut uusia kuvia pedersöreläiseltä turkistarhalta. Tarhalla on käyty kuvaamassa neljänä vuonna. Kuvat kertovat yhdistyksen mukaan eläinten pahoinvoinnin jatkuvan. Yhdistys ajaakin edelleen turkistarhauksen kieltämistä.

Kotimaa
Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisema kuva pedersöreläiseltä turkistarhalta kesäkuussa 2014.
Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisema kuva pedersöreläiseltä turkistarhalta kesäkuussa 2014.Oikeutta eläimille

Pedersöreläiseltä tarhalta otetuissa kuvissa näkyy esimerkiksi kettu, jolla on kyljessään ammottava haava. Eläimillä havaittiin silmätulehduksia. Varjotalot olivat huonokuntoisia ja osa pesäkopeista ja juottojärjestelmistä rikkinäisiä.

Samalta tarhalta julkaistiin kuvia myös viime vuonna; tarhalla oli käyty kolme kertaa edellisvuosien aikana. Noilla kerroilla tarhalta löytyi yhdistyksen mukaan sekä kuolleita, vammautuneita että sairaita eläimiä.

Tarhasta on tehty eläinsuojeluilmoitus ja myös rikosilmoitus. Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä sanoo, ettei niiden etenemisestä ole tietoa.

– Tilanne kertoo siitä, ettei tarkastuksilla voida laittaa asioita kuntoon, koska peruskuvio – villieläimet pienissä häkeissä – on pielessä, sanoo Muurimaa.

Tarhan omistaja oli yhdistyksen tietojen mukaan hakenut laajennuslupaa, ja nyt otetuissa kuvissa näkyykin uusia varjotaloja. Muurimaa uskoo, että kuvaajat haluavat toistuville käynneillään nähdä, muuttuuko tilanne.

– Siinä mielessä tämä tarha on erityinen, että siellä on käyty monta kertaa. Tarhat valikoituvat kuitenkin satunnaisesti ja kaikkiaanhan kuvia on julkaistu sadalta tarhalta, sanoo Muurimaa.

Hän myös allekirjoittaa sen, että turkistarhoilla esiintyy silmätulehduksia; yhdistys ei väitä niiden olevan erityisen poikkeuksellisia. Suhtautumisessa esimerkiksi niihin kärjistyykin näkemysten välinen ero:

– Ala on sitä mieltä, että massatuotanto johtaa välillä kärsimyksiin ja se on hyväksyttävä. Meidän mielestämme eläinten massatuotanto ei ole hyväksyttävää. Suomi on jäänyt tässä kehitysmaaksi, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.