1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaista nuorisotyötä viedään Espanjaan

Espanjassa Fuengirolan suomalaisessa seurakunnassa koulutetaan syksyllä Saapas-ohjaajia, koska siellä halutaan aloittaa etsivä nuorisotyö suomalaisten nuorten parissa.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Palveluoperaatio Saapas (siirryt toiseen palveluun) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnissa toimiva etsivän nuoriso- ja erityisnuorisotyön muoto, jolla tavoitellaan perinteisen nuorisotyön ulkopuolelle jääviä nuoria. Saapas toimii siellä, missä nuoret ovat.

Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa seurakunta tekee työtä etenkin eläkeläisten parissa, mutta viime syksynä kajaanilaisen Merja Kompan aloitteesta seurakunta aloitti nuorten illat. Suomalaiskoulussa on noin 350 oppilasta.

Fuengirolassa kuusiviikkoisen kansainvälisen työharjoittelun suorittanut kajaanilainen Sari Kunnas kertoo, että alaikäset saavat käsiinsä alkoholia huomattavasti helpommin kuin Suomessa.

– Ei henkilöllisyystodistuksen kysyminen ole siellä niin tarkkaa. Alaikäisille myydään alkoholia kaupasta ja he pääsevät ravintolaan, lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkintoa suorittava Kunnas kertoo havainnoistaan Espanjassa.

Nainen Saapas-hupparissa.
Sari Kunnas kertoo työharjoittelussaan Fuengirolassa suomalaisessa seurakunnassa ja arvioi Saapas-toiminnan tarvetta siellä.

– Ihan samalla tavalla siellä nuoret käyttäytyvät kuin Suomessakin. Leikkipuistoihin ja rannoille kokoonnutaan juomaan olutta ja viiniä. Koulun pihat ovat aidattu ja lukittu, eikä sinne pääse, niin kuin meillä Suomessa, mutta muuten on ihan samanlaiset vinkeet nuorilla sielläkin, pitkään Kajaanin Saappaassa toiminut Sari Kunnas kertoo.

Espanjan Saapas-ohjaajien koulutus syksyllä

Nuorten Keskus (siirryt toiseen palveluun) koordinoi Saapas-toimintaa valtakunnallisesti, ja erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen kertoo, että Saapas-ryhmän perustaminen Espanjaan on vasta aluillaan.

– Lähden syksyllä kouluttamaan Fuengirolan suomalaiseen seurakuntaan Saapas-ohjaajia, jotka puolestaan voivat kouluttaa vapaaehtoisia saapaslaisia. Paikallinen nuorisopoliisi on myös yhteistyössä perustettavan Saapas-ryhmän kanssa.

– Saapas-toiminta on työllistävää toimintaa, johon tarvitaan ihmisiä. Fuengirolassa ei olla kovin kevein perustein toimintaa aloittamassa, koska palkattuja työntekijöitä on vähän. Vastaavat ohjaajat ovat myös mahdollisesti vapaaehtoisia, Viljakainen kertoo.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kuusi viikkoa Aurinkorannikon suomalaisessa seurakunnassa työharjoittelussa ollut Sari Kunnas arvioi, että vapaaehtoisia sekä Saapas-ohjaajiksi että saapaslaisiksi löytyy.

Paikan päällä kartoitamme, onko tarvetta jopa kehittää uusia tapoja toimia.

Ville Viljakainen

– Se on aktiivinen seurakunta, ja uskon, että nuorten vanhemmat haluavat lähteä mukaan tukemaan omaa nuorta kasvussa. Saapas-toiminnassa tavoitetaan nuoria matalalla kynnyksellä, ja mukana on aina täysi-ikäinen, joka kuuntelee nuorta arvostelematta tätä.

Suomessa seurakuntien yhteydessä toimivilla Saapas-ryhmillä on useimmilla omat tilat, joita pidetään selviämisasemina tai nuorisotiloina paikallisten tarpeiden mukaan. Fuengirolan Saapas-toiminta muotoutuu sitä mukaa, kun toiminta perustetaan.

– Saapas ei ole aikaisemmin toiminut valtakunnan rajojen ulkopuolella, mutta Espanjan ryhmä tulee olemaan yksi ryhmä muiden joukossa. Tosin sillä on omat erityispiirteensä, ja syksyn koulutusmatka on samalla myös opintomatka. Paikan päällä kartoitamme, onko tarvetta jopa kehittää uusia tapoja toimia, erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen Nuorten keskuksesta kertoo.