1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sääskitesti: höyryt ja öljyt toimivat, sukkahousut eivät

Sukkahousuansa, tyhjä tomaattimurskapurkki, oliiviöljy, kaasulla tai sähköllä toimiva karkotin...keinot ovat monet, kun sääskistä pitää päästä eroon.

ilmiöt
Öljyä kipossa
Laura Holappa / Yle

Kukaan tuskin suuresti nauttii inisijöiden seurasta, joten karkotusvinkit ovat Suomen suvessa ehdottoman tarpeen. Yle Perämeren tiimi otti testattavaksi sekä kaupoissa myytävät että silkasta kekseliäisyydestä syntyneet kotitekoiset sääskenkarkotuskeinot.

Ensimmäisenä testiin otettiin hilpeyttä herättävä sukkahousupyydys, jollaista kehuttiin esimerkiksiKalevan (siirryt toiseen palveluun)sivuilla viime kesänä. Pyydys asetettiin takuuvarmaan ottipaikkaan runsaasta sääskiesiintymästä tunnettuun Kaakamoon.

Sukkahousupyydys osoittautui tässä testissä pettymykseksi. Vaikka testihenkilö asettui houkuttimeksi tuulettimen lähelle, ei nailoneista löytynyt yhtään verenimijää usean tunnin tuuletuksenkaan jälkeen.

Kaupan karkottimilla rauha

Seuraavaksi testattavaksi otettiin kaupassa myytävät karkottimet, joiden teho perustuu laitteesta haihtuvaan aineeseen. Markkinoilla on esimerkiksi pistorasiaan kytkettävä karkotin, jota käytetään sisätiloissa, ja ulkokäyttöön soveltuva, kaasulla toimiva karkotin.

Kaasulla toimiva hyttyskarkotin veden äärellä
Kaasulla toimiva hyttyskarkotin tekee minkä lupaakin, ja takaa rauhan jopa rannalla istuskeleville.Laura Holappa / Yle

Molemmat osoittivat tehonsa. Ulkokäyttöistä kaasukarkotinta testattiin ääriolosuhteissa eli useita tunteja paikallaan istuskellen tyynen veden äärellä, jossa oleskelu olisi ollut äärimmäisen epämukavaa ilman vekottimesta haihtuvia höyryjä. Kymmenessä minuutissa inisijöiden parvi katosi täysin.

Samoin sähköllä toimiva karkotin antoi rauhalliset yöunet, vaikka itikoille oli järjestetty aiemmin avoimien ovien päivät. Laitteen haittapuolena on se, että sen käytölle on asetettu rajoituksia esimerkiksi raskaana olevien suhteen.

Keittiötarpeistakin saa apua – ja halvalla

Sitten palattiinkin jälleen kotoisten keinojen äärelle. Kuuntelijoiden vinkeistä testiin päätyivät oliiviöljy ja tyhjä tomaattimurskapurkki.

Väitteiden mukaan oliiviöljy, tai mikään muukaan ruokaöljy, ei maistu verta imeville hyttysille, joten sellaisen siveleminen iholle takaa rauhan ulkoilijalle. Ja kas – oliiviöljy toimii. Nälkäinen sääski toisensa perään istahti öljyiselle käsivarrelle, mutta lennähti heti pois.

Plussaa öljy saa hajuttomuudesta ja edullisuudesta. Menetelmän helppoutta heikentää se, että öljyllä on taipumus imeytyä ihoon. Jos luotat tähän keinoon, pidä öljypurkki mukanasi.

Tomaattimurskapurkki ei vakuuta

Sukkahousupyydyksen jälkeen ehkä omituisimmalta kuulostava karkotuskeino on tyhjä, mutta pesemätön tomaattimurskapurkki, jonka sisälle asetetaan palava lämpökynttilä. Tölkin kylkeen pitää vielä tökkiä reikiä, jotta höyryt leviäisivät.

Tyhjä tomaattimurskapurkki, jonka sisällä palaa kynttilä
Tomaattimurskapurkki ei toimi sääskikarkottimena. Huomaa purkin kyljessä nököttävä hyttynen.Laura Holappa / Yle

Testipaikka on haastava: tuuleton pöpelikkö, jossa sääsket hyökkäävät välittömästi kimppuun. Aika pian käy selväksi, että tällä viritelmällä ei karkoteta sääskiä muuten kuin usuttamalla niitä tölkistä nousevan (tomaatinhajuisen) lämpimän ilmavirran kohdalle.

Hosuminen palavan kynttilän kanssa on kuitenkin sekä vaarallista että hankalaa, joten tämä keino on todettava tehottomaksi. Kuin vakuudeksi yksi hyttynen levähtää hetken tölkin kyljessä.

Ymmärrettävistä syistä Yle Perämeren tiimi ei omalla kustannuksellaan tehtyyn testiin huolinut kaupoissa myytävää hyttysansaa, joka kerää ja tappaa inisijät kymmenien neliöiden alueelta. Testin ulkopuolelle jätettiin myös perinteisimmät, iholle laitettavat karkotusaineet ja hyttyssavut, sillä niitä on mitä luultavimmin jokaisessa kodissa testattu jo vuosia – hyvällä tai huonolla menestyksellä.

Lue seuraavaksi