Syyrian pakolaisille löytyy kotikunta - kongolaisille harvemmin

Kiintiöpakolaisille on tarjolla enemmän kuntapaikkoja kuin mitä hallituksen päättämä kiintiö on. Kuntia on houkuteltu pakolaisten ottamiseen lisärahalla. Maahanmuuttovirasto kertoo, että viidensadan syyrialaisen tämänvuotiseen kiintiöön on valittu ensimmäiset ihmiset.

Kotimaa
Syyrialainen perhe istuu teltassa pakolaisleirissä Turkissa.
Syyriasta paennut perhe odotti pääsyä pakolaisleirille Syyrian ja Turkin välisellä rajalla.Tolga Bozoglu / EPA

Suomen Punainen Risti on arvioinut, että Syyrian sisällissotaa on paennut ulkomaille reilut 2,7 miljoonaa ihmistä. Suomen hallitus vastasi hätään nostamalla tämän vuoden pakolaiskiintiötä kolmellasadalla 1 050 ihmiseen. Ennen maahan saapumista pakolaisella pitää olla kotikunta.

– Selkeästi kunnissa on herännyt auttamisen halu, sanoo turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Susanne Tengman maahanmuuttovirastosta.

Esimerkiksi sisäministeri Päivi Räsänen on arvostellut kuntia nihkeydestä vastaanottaa kiintiöpakolaisia. Nyt medianäkyvyys, kunnille suunnatut tiedotuskampanjat ja lisäraha näyttävät tehonneen, erityisasiantuntija Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi.

– Jos joitain kuntia haluaa mainita, niin Kuopio ja Tampere ovat sellaisia, jotka ovat nostaneet kiintiötä tässä tilanteessa. Pääkaupunkiseudulla on prosessi kesken, ja todennäköisesti tännekin on syyrialaisia tulossa, Suokonautio kertoo.

Syyrialaisia valittaneen Suomeen tänä vuonna 500. Tähän mennessä suunniteltuja kuntapaikkoja on ministeriön mukaan 445.

Suomen kartan päälle on Syyriasta sijoitettavien pakolaisten määrät.
Yle Uutisgrafiikka

"Tätä ryhmää halutaan auttaa"

Suokonaution mukaan kiintiöpakolaisille on tarjolla kaikkiaan noin 1 300 kuntapaikkaa. Mikäli kantaansa miettivät kunnat vastaavat myönteisesti, syntyy paikkoja noin 1 600. Aiemmin Suomeen valittuja pakolaisia, esimerkiksi ihmisiä Kongon demokraattisesta tasavallasta, odottaa yhä tietoa kotikunnasta.

Ovatko syyrialaispakolaiset halutumpia kuin ne noin 160 kongolaista, jotka ovat odottaneet kuntapaikkaa pidemmän aikaa?

– Ehkä Syyria on herättänyt ihmiset. On tullut tunne, että nimenomaan tätä ryhmää halutaan auttaa, erityisasiantuntija Jaana Suokonautio työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

UNHCR tarjosi Suomelle lapsiperheitä

Suomen viranomaiset valitsevat pakolaiset YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n esitysten perusteella. Valintaa edeltää haastattelu, jossa muiden muassa suojelupoliisi esittää kysymyksensä. Viranomaiset matkustivat tänä keväänä Jordaniaan ja Libanoniin tapaamaan syyrialaisia.

– Jordaniasta tulevat pakolaiset tulevat erittäin vaikealta alueelta eli Homsin ja Daraan kaupungeista, missä sotatoimet ovat olleet mittavia, turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Susanne Tengman maahanmuuttovirastosta kertoo.

Pakolaiset ovat kertoneet sattumanvaraisista pidätyksistä, pommituksista ja tarkka-ampujista, Tengman lisää.

– Tämä on sellainen ryhmä, jossa tarvitaan apua traumaattisten kokemusten selvittelyssä.

Lähes kaikki Suomeen valitut ovat nuoria perheitä: Isä oli hankkinut elannon esimerkiksi rakennus- tai ravintola-alan töillä ja äiti oli ollut lasten kanssa kotona.

– Uskon, että he kotiutuvat Suomeen, koska heillä oli vahva motivaatio tulla tänne. Nimenomaan työnteosta tuli kysymyksiä. Jordaniassa tarvitaan työlupa ja sen saaminen oli tosi vaikeaa, mikä oli turhauttanut heitä, Susanne Tengman sanoo.