Sinäkin olet tyhmä suomalainen

28-vuotias Heini Kilpamäki innostui typeriksi mielletyistä torpan asukkaista ja kirjoitti kirjan suomalaisesta tyhmyydestä. Se kun eroaa länsimaisen kulttuurin tyhmyyskäsityksestä monella tavalla. Suomalainen tyhmä on yleensä mies.

Kotimaa
Kirjan kansi "suomalaisen tyhmyyden ylistys"
Heini Kilpamäen mielestä Uuno Turhapuro on suomalaisen tyhmyyden ikoni.Satu Krautsuk / Yle

Kulttuurihistorian graduaan valmistellut Heini Kilpamäki innostui 1800-luvulla ilmestyneestä pilalehdestä, jota hän käytti aineistonaan.

– Suomalaisen älyn potentiaali tuli tekstistä hirmu hyvin esille. Siinä kiisteltiin, voiko torpassa asuvia suomalaisia kouluttaa, onko heillä mahdollisuuksia tulla sivistyneiksi ja lukutaitoisiksi, Kilpamäki kertoo.

Nainen päätti kirjoittaa kirjan suomalaisesta tyhmyydestä. Hän kysyi eri alojen asiantuntijoilta, mitä on suomalainen tyhmyys.

– Vastausarsenaali sisälsi kaikkea mahdollista Naton vastustamisesta aina jääkiekkoördäykseen. Ei ole olemassa yhtä suomalaista tyhmyyttä.

"Crazy Finn -vientiartikkeli"

Humanistina Kilpamäki ajattelee, että tyhmyys on aina kulttuurisidonnaista. Hänen mukaansa suomalaiset ovat sekä tyhmä että fiksu kansa.

– Maailmalla on paljon eri alojen suomalaisia asiantuntijoita ja korkeakulttuurin osaajia. Toisaalta meillä on Crazy Finn -vientiartikkeli, jota Duudsonit edustaa.

Vastausarsenaali sisälsi kaikkea mahdollista Naton vastustamisesta aina jääkiekkoördäykseen. Ei ole olemassa yhtä suomalaista tyhmyyttä.

Heini Kilpamäki

Suomalaisten mielestä kännissä hölmöily on hauskaa, mutta eteläeurooppalaisten on vaikea ymmärtää sitä. Kilpamäen mukaan tämä suomalaisen tyhmyyden piirre liittyy puritaaniseen kieltolain perinteeseen.

– Kulttuurissamme on niin ongelmallinen suhde alkoholiin, että se tarvitsee huumorin keventävän vaikutuksen. Samalla kun puhutaan perjantaipullosta puhutaan siitä, onko kiekkoleijonien juhlinta sopivaa lasten silmille. Moralisoidaan, mutta samalla ihannoidaan.

Uuno on tyhmyyden ikoni

Länsimaisessa kulttuurissa tyhmyri on yleensä nainen, mutta Suomessa on toisin.

– Suomalainen tyhmyys on aika miehekästä ja maskuliinista tolloilua.

Uuno Turhapuroa Kilpamäki pitää loistavana suomalaisen tyhmyyden ikonina. Hahmo on hyvin moniulotteinen.

Kulttuurissamme on niin ongelmallinen suhde alkoholiin, että se tarvitsee huumorin keventävän vaikutuksen. Moralisoidaan, mutta samalla ihannoidaan.

Heini Kilpamäki

– Hän näyttää rähjäiseltä kaverilta, ei käy töissä ja koulukin jäänyt kesken. Siitä huolimatta hän luovii menemään yhteiskunnassa. Uuno petkuttaa poliisia, konduktööriä ja appiukkoa. Silloin yhteiskunnan fiksuimmat joutuvatkin jallituksen kohteiksi.

Kilpamäen mielestä täydellisen älykästä ihmistä ei ole olemassa.

– En usko siihen. Jopa fiksuimmat meistä eksyvät oman järkensä katvealueille ja kompastelevat. Itse olen tyhmä matematiikassa. Eilen olin tyhmä, kun menin ulos auringonpaisteeseen enkä laittanut aurinkorasvaa.