Jari Leppä: On aika nostaa Nato-kissa pöydälle – asiasta pitää voida keskustella ja tarpeen tullen äänestääkin

"On muistettava, missä me sijaitsemme ja mikä on asemamme. Idän ja lännen välissä pitää pystyä hoitamaan suhteita molempiin suuntiin."

Kotimaa
Kansanedustaja Jari Leppä.
Petri Vironen / Yle

Pertunmaalainen kansanedustaja Jari Leppä (kesk.) seuraa tarkasti niin ilmatilan loukkauksen käänteitä kuin valtakunnassa käytävää Nato-keskusteluakin. Hän on sitä mieltä, että turvallisuuspolitiikassa ei saa olla tabuja.

– Tärkein tehtävämme on säilyttää uskottava puolustus. On oleellista, että huolehdimme itse turvallisuudestamme. Sitä ei kukaan muu meille takaa. Hyviä kumppaneitamme ovat Nato, Pohjoismaat, etenkin Ruotsi sekä Euroopan Unioni. Näistä muodostuu kokonaisuus, mutta kaiken perusta ovat suomalaiset, jotka haluavat itse puolustaa omaa maataan.

Nato on asia, josta Lepän mielestä pitää tohtia keskustella. – Pitää kuitenkin muistaa, missä me sijaitsemme ja mikä on asemamme ja peilata sitä kautta tämänhetkinen tilanne eli sotilaallinen liittoutumattomuus. Mehän emme ole puolueeton maa. Me olemme puolemme valinneet: se on Euroopan Unioni, se on länsi, mutta sotilaallinen liittoutumattomuus on meille toimiva ratkaisu. Olemme idän ja lännen välissä ja meidän pitää pystyä hoitamaan kaikenlaisia suhteitamme molempiin suuntiin.

– Emme voi tuudittautua siihen, että kaikki sujuisi kuten on sujunut ennenkin. Tapahtumat ympärillämme ovat osoittaneet, että mitä tahansa uhkatekijöitä saattaa tulla.

– Jos Nato-asia etenee ja liittymistä tosiaan harkitaan, on ilman muuta paikallaan, että asiasta järjestetään neuvoa-antava kansanäänestys, sanoo kansanedustaja Jari Leppä.