Pönttöbongaus innostaa Oulussa

BirdLife Suomen Pönttöbongaus-tapahtuman mukaan linnunpöntöissä on tänä kesänä enemmän asukkaita kuin viime vuonna. Toistaiseksi eniten havaintoja on ilmoitettu Oulusta, Lohjalta ja Kouvolasta.

linnut
Kuvassa lintu viemässä matoa pönttöön.
YLE / Anssi Leppänen

Pönttöbongauksessa ilmoitettujen havaintojen mukaan linnunpöntöistä oli 59 prosenttia asuttuna, kun viime vuonna vastaava luku oli 44 prosenttia. Alustava laskema perustuu noin 1 500 paikan ja 14 000 pöntön havaintoihin.

Esimerkiksi Oulussa ilmoitetuista 260 pöntöstä asuttuna oli 127. Taivalkoskella puolestaan vajaasta sadasta ilmoitetusta pöntöstä noin joka kolmannessa oli lintuasukas. Myös Kalajoella ilmoitetuista 58 linnunpöntöstä noin puolessa oli asukkaita.

Yleisimmät pöntöissä pesivät linnut olivat kirjosieppo, talitiainen ja sinitiainen. Seuraavaksi yleisimmät pönttölinnut olivat pikkuvarpunen, telkkä ja kottarainen. Kaikkiaan pöntöissä pesi yli 20 lintulajia.

Aikaisesta keväästä huolimatta pesinnät näyttävät olevan melko samassa vaiheessa kuin viime vuonna.

Birdlife Suomen verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)voi seurata paikkakunnittain ja lajikohtaisesti laskennan etenemistä. Yleisöhavaintoja voi ilmoittaa sunnuntaihin 15.6.2014 saakka.